wijnen hoofdfoto

Lekker wijnen, van bubbelend roze naar krachtig rood

“Trends voor deze zomer” staat er op de bijgeleverde brief van Gall&Gall die ik begin augustus ontvang. Bij die brief zijn ook een aantal wijnen meegeleverd met nieuwe aanwinsten van de wijnwinkel. Nu lijkt een blog over de trends van deze zomer zo eind augustus / begin september rijkelijk laat, maar als ik kijk naar de opgegeven trends denk ik eerder aan trends anno 2019 en 2020.

Wijnen overzicht

Trend 1: Rosé

Met de populaire hashtag #roseallday is menig Instagram post deze zomer online geslingerd. Ook zeker door ondergetekende. Rosé, en dan vooral de lichtgekleurde Provence rosé, is enorm populair. Vooral in de zomer natuurlijk, maar wat mij betreft kan rosé veel vaker. Het is een perfecte match bij tapas bijvoorbeeld en dat eet ik het hele jaar door. Persoonlijk ben ik ook erg blij met het steeds groter wordende aanbod rosé bubbels.

wijnen mirabeau la folie

Trend 2: Fresh & Fruity wijnen

Ik ben fan van fris en fruitig. Dit soort wijnen zijn perfect voor een borrel, verjaardag of ander wijnmoment waar de wijnen niet te zwaar moeten zijn. Een wat zwaardere, op hout gelagerde wijn kan heerlijk zijn, maar tik je niet zo gezellig weg.

wijnen curvos alvarinho

wijnen verdejo

Trend 3: Bio wijnen

We willen steeds meer biologische producten. Niet zo gek dat die trend inmiddels ook is verspreid naar de wijnwereld. Bij biologische wijn worden er geen chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt of kunstmest.
Biodynamische wijnbouw gaat nog een stap verder. Daar wordt de stand van de sterren ook in de beslissingen meegewogen.
Vegan wijnen zijn wijnen waar geen dierlijke producten zijn gebruikt om de wijn te klaren. Denk aan bijvoorbeeld eiwit en gelatine om de wijn helder te maken. Het is overigens niet zo dat die klaringsmiddelen uiteindelijk nog in de wijn zitten. Dat wordt er allemaal weer uitgefilterd.
Op het etiket van de wijn staat of het een biologische, biodynamische of vegan wijn is.

Maar er is meer……

Ook de trend van de alcoholvrije wijnen en wijnen met een lager alcoholpercentage zal nog wel even doorzetten. Waarschijnlijk met een piek in “dry January”. Maar even terug naar het wijnpakket, want daar zitten naast lekkere witte wijnen ook zeker heerlijke rode wijnen tussen. Ik ben persoonlijk erg fan van Siciliaanse wijnen. De vulkanische bodem zorgt daar toch voor net dat beetje extra. Ik was dan ook blij verrast door deze vulkanische Etna Rosso.

Wijnen etna rosso

wijnen cotes du rhone

Sorry not sorry

Reden overigens voor de ietwat grote afwezigheid van Wijndummy (behalve dan op Instagram) is de studielast voor de Vinologenopleiding. Met gelukkig al drie examens met een ruime voldoende in the pocket, moest ik mij deze zomer storten op het vierde en laatste examen. Helaas denk ik toch dat daar een herkansing voor nodig is, maar dat zullen we over een paar weken horen. Fingers crossed!

Meer Wijndummy

Voor meer Wijndummy like je de Wijndummy Facebookpaginavolg je Wijndummy op Instagram en ga naar het Wijndummy YouTube kanaal. Heb je tips? Mail naar info@wijndummy.nl!  

Wijndummy

Deel dit :