Beaujolais Nouveau inschenken

“Le Beaujolais Nouveau est arrivé!”

  • Misschien heb je wel eens van de marketing term in de kop gehoord, maar misschien ook niet. “Le Beaujolais Nouveau est arrivé!” Het is de kreet die elk jaar de piepjonge Beaujolais wijnen aankondigt die vanaf de derde donderdag van november weer verkocht mogen worden.

“Le Beaujolais Nouveau est arrivé!”

Of het lekker is, daar zijn de meningen sterk over verdeeld. Ooit een enorme hit in de bistro’s in Parijs en zelfs in Nederland, maar de populariteit is zeker niet meer wat het is geweest. Het lijkt nu vaak meer op een marketingconcept.

Beaujolais Nouveau liggend etiket

Beaujolais

Laat ik eerst even uitleggen waar Beaujolais ligt. Het wijngebied ligt in het oosten van Frankrijk, net iets onder het midden. Officieel ligt het in het zuiden van het wereldberoemde wijngebied Bourgogne, maar vanwege de grote verschillen in druivenras, terroir en vinificatiemethode (= de methode die wordt gebruikt voor het maken van de wijn), wordt het vaak los gezien. Waar Bourgogne bekend staat om de wijnen van Pinot Noir (rood) en Chardonnay (wit), is het Gamay (rood) die regeert in Beaujolais. De vinificatiemethode is die van de ‘macération semi-carbonique’ oftewel: inweking van de druiventrossen onder koolzuurgas. De druiventrossen gaan helemaal, dus met steel en al, een bak in die wordt afgesloten. Door het gewicht van de trossen worden de druiven onderin gekneusd en het sap komt in contact met de gisten op de schilletjes. Daardoor ontstaat dan weer een spontane vergisting die doorwerkt in alle druiven en er ontstaat koolzuurgas. Kenmerk van Beaujolais wijnen zijn frisse aroma’s van rood fruit.

Wat is Beaujolais Nouveau?

Beaujolais Nouveau glazenJe hebt wijnen uit Beaujolais en dus Beaujolais Nouveau. In Nederland is deze laatste ook wel bekend onder de naam Beaujolais Primeur. Deze wijn komt ieder jaar op de derde donderdag van november uit, dit jaar dus op donderdag 15 november. Het zijn piepjonge rode wijnen die enkele weken in plaats van maanden of zelfs jaren na de oogst gedronken worden. De wijnen zijn licht, fruitig en perfect om licht gekoeld te drinken. Of je er van houdt, dat ligt echt aan je eigen smaak. Als je het wil proberen, bedenk dan wel dat je zeer goedkope en wat duurdere Beaujolais Primeurs/Nouveaus hebt. Voor een beetje kwaliteit moet je niet die wijn van een paar euro pakken, maar het moet wel leuk blijven. Tussen de 7 en 15 euro zit je om het te proberen wel goed. Drink de wijnen ook echt binnen een paar maanden op, want langer dan een jaar moet je zo’n Beaujolais Nouveau echt niet bewaren.

Beaujolais Nouveau liggend schuin

Meer Wijndummy

Voor meer Wijndummy like je de Wijndummy Facebookpagina, volg je Wijndummy op Instagram en ga naar het Wijndummy YouTube kanaal. Heb je tips? Mail naar info@wijndummy.nl!  Wijndummy

Deel dit :