hoofdfoto colmar

Lang weekend wijnen in Colmar

Aangezien wij deze zomer de tent willen pakken om naar de Duitse wijngaarden te rijden, besloten we dat het dan ook tijd was om de tent weer eens van zolder te halen. Want voordat je gaat, wil je toch weten of het ding nog heel is. In ons geval zeker, want die tent is ruim twintig jaar oud. In plaats van dat op een veldje in de buurt te doen, besloten wij naar Frankrijk te rijden. Want Colmar in dit geval, is prima te doen voor een midweek of lang weekend weg.

wijngaarden elzas colmar

In de herhaling

Colmar ligt in de Elzas. Het is ook de plek waar mijn vriend en ik twee jaar geleden waren en ook toen schreef ik er een blog over. Destijds ging het ook over de leuke plekjes in de omgeving en de wijnen, dus zal ik mij nu op Colmar zelf richten. Maar eerst toch nog even een korte introductie over de Elzas, ‘Alsace’ op de wijnfles.

Elzas

De Elzas ligt in het noordoosten van Frankrijk, op een uurtje rijden ten zuiden van Straatsburg. De reis vanuit Nederland, Hilversum in ons geval, is zo’n zes uur. De wijnstreek ligt als een dunne lange strook van 150 kilometer onder Straatsburg en tegen de Vogezen aan. Dat gebergte beschermt de streek tegen veel neerslag en wind. Daarom geniet de Elzas ook van weinig regen en veel zonuren. Uit de wijnstreek komen vooral geurige witte wijnen van de druivenrassen gewurtztraminer, riesling, muscat, pinot gris, sylvaner en pinot blanc. Rode wijn en rosé worden ook gemaakt, maar dan van pinot noir. Er worden ook mousserende wijnen gemaakt in de Elzas onder de naam Crémant d’Alsace. De witte en rosé bubbels worden gemaakt volgens de methode traditionelle. Oftewel op manier zoals in Champagne, met de tweede vergisting in de fles.

cremant dalsace colmar

Colmar

Bestemming voor ons was Colmar, de wijnhoofdstad van de Elzas. Het is een echt ‘Hans en Grietje’ plaatsje met prachtig gekleurde huizen met donker gekleurde houten balken. De wijk Klein Venetië is DE hangplek voor toeristen die helemaal losgaan met hun fototoestel. Dat is ook niet gek, want het is super mooi. Wij moesten even wachten totdat de buslading Japanners weg was, maar dan heb je ook een plaatje te pakken. Klein Venetië is zoals je verwacht: gondels en water. Nou… dat dus…

colmar stad

Vin et la tarte flambée  / Winstub und flammkuchen

Duidelijk is de invloed van oosterbuur Duitsland. Dat zie je ook terug in de vele ‘Winstub’ borden bij de vele brasseries en de echte Elzasser tarte flambée/flammkuche die op tafel getoverd wordt. Traditioneel met crème fraîche, ui en spekjes, maar ook te verkrijgen met kaassoorten als Emmentaler of Munsterkaas. Deze laatste moet je niet verwarren met de Duitse stad Münster. Munster, dus zonder puntjes, is een gemeente en stad in de Elzas, met als trademark: Munsterkaas! Super lekker op de flammkuchen/tarte flambée. Zet er voor mij zo’n lekkere Crémant d’Alsace naast en ik ben gelukkig.

flammkuche colmar

Drinken en eten

Naast dat er ontzettend veel in de omgeving te doen is, lees: de hele Elzas, kun je je ook prima in Colmar alleen vermaken. Als je houdt van eten en drinken hoef je er niet weg. Er zijn tal van eettentjes en terrasjes, wijnwinkels en parkjes waar jij je de hele dag vol kan proppen om alles vervolgens weg te spoelen met een glas wijn. Tijd voor een paar highlights.

Restaurant Aux Trois Poissons

Dit is toch wel één van mijn lievelings restaurants daar. Het is niet goedkoop, niet schreeuwend duur, maar er tussenin en gewoon heel lekker. Tijdens het toeristenseizoen, al lijkt dat in Colmar altijd te zijn, is reserveren wel handig.

colmar trois possoins

Gastronomisch orgasme

In regio zijn meerdere sterren restaurants te vinden met één, twee of zelfs drie Michelin sterren. Colmar zelf heeft er drie in het centrum zitten. Best veel keuze voor wanneer je een dikke portemonnee hebt of gewoon even wat meer over hebt voor een gastronomisch orgasme. Zo is er restaurant Girardin*, L’Atelier du Peintre* en JY’S**.

Overdekte markt

Tegenover Aux Trois Poissons ligt een overdekte markt waar je van alles kunt halen. De sokkenkraam zoals die standaard op de Nederlandse markt prijkt, is er niet, maar wel allerlei kazen, worsten, flammkuchen en andere lekkernijen. Je kunt er zelfs wijn bestellen aan een bar en dus de beste markt ever. Als je wat wil eten kun je ook lekker buiten op het terrasje aan het water gaan zitten met je glas wijn.

overdekte markt colmar

Verblijf

Je hebt natuurlijk tal van hotelletjes in de stad zelf, maar aangezien wij de tent toch wilden proberen, zijn wij naar de camping gegaan. Er zit er eentje op loopafstand van het centrum met ook nog eens een mega grote E.Leclerc om de hoek. De camping ligt in het tegen Colmar aan gelegen Horbourg Wihr en heet ‘Camping de l’Ill’. Wat ik twee jaar geleden ook al schreef: probeer met je tent wat voorin te staan, want dat sanitair gebouw is gewoon beter. De rest kan nog steeds beter een sloopkogel gebruiken. Een grote verrassing was wel dat het zwembad nu verwarmd is en je zonder onderkoelingsverschijnselen kunt zwemmen na een dag vol zon, wijn en tarte flambée.

Meer Wijndummy

Voor meer Wijndummy like je de Wijndummy Facebookpagina, volg je Wijndummy op InstagramTwitter en ga je naar het Wijndummy YouTube kanaal. Heb je tips? Mail naar info@wijndummy.nl!  Wijndummy

Deel dit :