Krachtig Spaanse Tinta de Toro

Matsu is een krachtige Spaanse wijn, maar de naam komt toch ergens anders vandaan. Matsu betekent in het Japans namelijk ‘geduld’. En dat omvat precies hoe de zoektocht naar de bijzondere wijngaard voor deze wijn ging.

Oude stokken

Wijnmaker Raúl Acha ging niet zo maar op zoek naar een wijngaard. Nee, hij wilde een oude wijngaard waar hij op biologische wijze druiven kon verbouwen. In zijn zoektocht, die veel geduld vereiste, stuitte hij op een stuk grond met wijnstokken van bijna honderd jaar oud. Matsu gaat uit van de gedachte dat men goed om moet gaan met de natuur en de natuurlijke balans. Puurheid in eenvoud. Tevens is het een ode aan de Spaanse wijntraditie.

Toro

De wijngaard ligt in het Spaanse gebied Toro aan de rivier de Duero, ten noordwesten van Madrid. Deze Matsu El Recio wordt gemaakt van 100% tinta de toro, een druif die bij de meeste mensen beter bekend staat onder de naam tempranillo. Het is een lokale variant van tempranillo die vooral zijn beroemdheid heeft vergaard in de prachtige wijnen uit Rioja.

SPOTLIGHT: Matsu El Recio Tinta de Toro 2020

De druiven van deze krachtige Matsu wijn komen van een 90 jaar oude wijngaard. Oude druivenstokken produceren minder druiven, maar het fruit dat ze produceren is des te geconcentreerder en krachtig. Elk nadeel heeft z’n voordeel, zou je kunnen zeggen. Nadat sap en schillen zo’n twee weken samen inweken, vindt de fermentatie plaats in grote betonnen kuipen. Na filtering wordt de wijn overgepompt in Franse en Oost-Europese houten vaten om daar nog 14 maanden lekker in te rijpen. Het resultaat is een prachtig ontwikkelde wijn.

In het glas

Warm paarsrood. Krachtig en fruitig van geur met kersen, bramen, cassis, zwarte bessen, leer, ceder en een vleugje mokka. Rijk, krachtig en vol van smaak met kersenfruit, cacao, cigar box en donker bosfruit. Past perfect bij tal van vleesgerechten, zoals lamsvlees, entrecote en stoofgerechten. Drink je het bij de borrel? Zet er dan een schaaltje met brokken harde kaas bij.

Meer Wijndummy

Voor meer Wijndummy like je de Wijndummy Facebookpagina en volg je Wijndummy op Instagram. Heb je tips? Mail naar info@wijndummy.nl!  Wijndummy

Deel dit :