italiaanse-beurs-bellavita-expo

Italiaanse toppers: jureren bij de Bellavita Awards

Afgelopen weekend deed ik iets wat ik twee jaar geleden nooit had kunnen bedenken: als jurylid (inclusief toffe badge) rondlopen op een (wijn)beurs. In de Amsterdam RAI werd de Bellavita Expo gehouden, de grootste expo van Italiaanse producten buiten Italië. Het feit dat Wijndummy verkeerd op mijn badge stond vergeef ik ze, want het was leuk om mee te maken.

nametag-italiaanse-beurs

Van Italiaanse toppers naar floppers

Ik kreeg tien producten, veelal wijn, goh vervelend, toegewezen om te beoordelen en daarnaast moest ik er nog een aantal zelf uitkiezen. Oftewel: Je loopt gezellig rond met je mapje onder je arm en proeft de meest uiteenlopende Italiaanse lekkernijen.

italiaanse-wijnen-mizzon

Gelukkig voor mij zaten er genoeg goede wijnen tussen, zoals een topper van een Amarone della Valpolicella Classico van wijnhuis Mizzon of de geweldige reeks biologische wijnen van wijnhuis Illica Vini met de bijzondere Archeus als pronkstuk. Deze licht zoete (dessert)wijn zit zo vol frisheid dat je het zowel bij zachte kaas als gewoon zo na het eten kan drinken.

italiaanse-wijnen-van-illica-vini

Dit soort proeftaken vind ik helemaal niet erg, maar er stonden niet alleen wijnen op mijn italiaanse-kruidendranklijstje. Zo mocht ik bijvoorbeeld ook een geitenkaas met peer proeven en een bergkruidenlikeur a zeventig procent alcohol. Beiden geen succes kan ik je zeggen. Bij de perenkaas probeerde ik nog lief te lachen terwijl ik zocht naar een prullenbak en bij de likeur duurde het zo’n vijf minuten voordat ik uitgehoest was. Toch iets te enthousiast de inhoud van het bekertje naar binnen gegoten.

Kom maar door

wijndummy-italiaanse-beursVeel van de producenten die er stonden waren nog op zoek naar Nederlandse importeurs en dus is niet alles in Nederland te krijgen. Een aantal wijnen hoop ik zeker terug te zien in wijnwinkels, supermarkten of speciaalzaken. Maar als ik een felgroen bergkruidendrankje zie, sla ik even over. En voor de toekomst: kom maar door met die jurydagen, ik doe wel mee 🙂 Wine up!

Voor meer Wijndummy like je de Wijndummy Facebookpagina en volg je Wijndummy op Instagram. En heb je tips? Mail mij danWijndummy

Deel dit :