international grenache day

17 september 2021 = International Grenache Day!

Ik houd van grenache en dan ook in alle verschijningsvormen. Of het nu komt als een frisse rosé, een stevige Rhône blend of een heeeeeeeeeeeeeeeerlijke Priorat. Nu heb je natuurlijk het onderscheid tussen grenache noir (blauwe schil), grenache gris (met een wat lichter gekleurd schilletje) en de grenache blanc (wit druivenras). Maar in dit blog houd ik het vooral bij grenache noir. De meest belangrijke landen waar deze druif groeit zijn Frankrijk en Spanje, maar grenache is ook te vinden in landen als Italië (waar de druif op Sardinië cannonau genoemd wordt), de Verenigde Staten en Australië. En om deze druif te vieren, is meer dan tien jaar geleden International Grenache Day in het leven geroepen. Dit feestje vindt elk jaar plaats op de derde vrijdag van september. Party time!

Grenache in Frankrijk

De druif komt vooral voor in het zuiden van Frankrijk. In Roussillon bijvoorbeeld, is het één van de belangrijkste druivenrassen voor de VDN (vins doux naturels) Rivesaltes en Banyuls. Ook in de droge rode en rosé wijnen in het zuiden van Frankrijk is grenache onmisbaar. De druif brengt rijpe fruitige geuren en smaken van aardbei, kers en framboos in de wijn. Na wat (hout)rijping kun je daar ook nog wat kruidigheid en tabak aan toevoegen.

Grenache is een druif die vaak de hulp inroept van andere druiven om helemaal op te bloeien. In de zuidelijke Rhône schittert grenache in al zijn glorie in de beroemde GSM-blend. Dé assemblage van de druivenrassen grenache, syrah en mourvèdre.

International Grenache day 2

Garnacha

In Spanje staat grenache beter bekend onder de naam garnacha. Eigenlijk is het van oorsprong ook een Spaans druivenras. Deze druif heb je waarschijnlijk vaker in je glas gehad dan dat je zelf weet. Garnacha tinta staat namelijk op grote schaal aangeplant in Spanje. Deze druif moet overigens niet verward worden met de garnacha tintorera. Dat is de druif die in Frankrijk weer bekend staat als alicante bouschet. En dat is weer een kruising tussen garnacha en petit bouschet. I know, de wijnwereld houdt het lekker makkelijk zo.

Terug naar Garnacha. De druif is heel goed bestand tegen droogte. Super handig dus in een wijnland als Spanje. Niet zo gek dat garnacha enorm populair is bij wijnboeren.

Spaanse garnacha regio’s

Op het gebied van garnacha is Priorato (Priorat) heer en meester. Deze regio in Catalonië geniet, samen met Rioja, van de hoogte kwalificatie voor een wijnregio, namelijk DOCa. De belangrijkste druiven zijn carignan en dus garnacha. Wat deze regio mede zo bijzonder maakt, zijn de vele oude druivenstokken die er staan (zo’n zeventig jaar oud of zelfs nog ouder) en de llicorella bodem. Oude stokken leveren minder druiven op, maar de druiven die aan die stokken hangen zijn wel veel geconcentreerder van smaak. De llicorella bodem is heel arm, heeft een roodachtige, zwarte kleur en bestaat uit leisteen en mica. Via spleten in de bovenste laag, vechten de wortels van de druivenstokken zich een weg naar beneden waar ze diep moeten graven naar voedingsstoffen en water.

Rioja en Navarra

Rioja kennen de meeste wijnliefhebbers maar al te goed. Er wordt zowel rood, wit als rosé geproduceerd, maar de meeste wijnen zijn toch wel rood. Tempranillo staat veruit het meest aangeplant, maar wordt vaak in de blend ondersteund door garnacha, en graciano.

Navarra ligt in het noorden van Spanje, naast de beroemde regio Rioja. Het is een beetje sneu, want Navarra heeft zo altijd een beetje in de schaduw van grootheid Rioja gestaan. Iets meer dan de helft van de productie bestaat uit rode wijn, vooral gemaakt van druivenrassen als tempranillo en garnacha. Vooral voor de rosé wijnen, ‘rosados’, uit Navarra speelt garnacha een belangrijke rol. En laat je niet misleiden door de donkere kleur van de rosados. Een donkere rosé zegt helemaal niets over de zoetheid van de wijn. Een helaas veel gehoorde misvatting. De donkere kleur heeft puur te maken met de schilkleur van de gebruikte druivenrassen en de tijd die de schillen en pitjes met het sap in contact hebben gestaan. Wijs een rosado dus niet af op z’n donkere kleur, het zijn juist vaak deze wijnen die zich uitstekend lenen voor een heerlijk avondje tapas.

Meer Wijndummy

Voor meer Wijndummy like je de Wijndummy Facebookpagina en volg je Wijndummy op Instagram. Heb je tips? Mail naar info@wijndummy.nl!  Wijndummy

Deel dit :