zomerse wijnen Wijndummy

Hiep hiep hoera, het is International Furmint Day

Nee, het is niet de nieuwe smaak mentos of smintje. Furmint is een druivenras en wordt vandaag, op 1 februari, geëerd met een eigen dag: International Furmint Day! Zet de fles maar koud en proost op Furmint.

Verrassingen

De wijnwereld zit vol verrassingen. Iemand die zegt dat hij alle wijnen nu wel zo’n beetje kent, heeft het flink mis. Er zijn zo’n zesduizend druivenrassen ter wereld en zelfs dezelfde druivenrassen kunnen onderling enorm verschillen wanneer er wijn van wordt gemaakt. Het ligt er maar net aan waar de druif groeit en wat de wijnmaker ermee doet. Natuurlijk zijn er de internationaal bekende druivenrassen, maar veel landen en streken hebben hun eigen, inheemse druivenrassen.

Furmint

Furmint? Waar dan?

Furmint vinden we vooral in Hongarije. Het is een laatrijpend druivenras dat wijnen van hoge kwaliteit kan geven. De druif wordt zowel voor droge als voor zoete witte wijnen gebruikt. Juist door al die kwaliteiten is Furmint hard op weg om misschien wel het belangrijkste druivenras van Hongarije te worden.

Aroma’s die bij droge wijnen van deze druif komen kijken zijn bijvoorbeeld peer, grapefruit, appel en witte peper.

Hongaarse wijnregios
Wines of Hungary

Hongarije

Je zult misschien niet zo vaak wijn uit Hongarije hebben gedronken, maar het is zeker een aanrader. De wijntraditie in het Oost-Europese land gaat eeuwen terug, zelfs tot de Romeinen. Hongarije heeft een landklimaat, vergelijkbaar met de beroemde wijnregio Bourgogne. De zomers zijn lekker warm, maar de winters koud. De druiven die er worden verbouwd zijn de internationaal bekende druivenrassen als Cabernet Sauvignon, Syrah, Cabernet Franc, Sauvignon Blanc, Viognier en Chardonnay. Maar het land kent ook enorm veel inheemse druivenrassen. Probleem bij die druivenrassen is alleen dat het uitspreken nog wel eens een dingetje kan zijn. Furmint is dan nog wel de makkelijkste. Probeer het maar eens met witte druivenrassen als Cserszegi Fűszeres, Hárslevelű en Szűrkebarát. Of blauwe druivenrassen als Kékoportó, Kékfrankos en Turán. Bestel dat maar eens vloeiend uitgesproken in een Hongaarse wijnbar. Gelukkig kun je ook nog altijd wat aanwijzen op de kaart.

Op z’n Hongaars

Onuitspreekbaar of niet, het is zeker leuk om eens wat Hongaarse wijnen te proberen. Dus ga de volgende keer eens niet voor zo’n voorspelbare internationale druif, maar ga op zoek naar onontdekte pareltjes uit Oost-Europa.

Meer Wijndummy

Voor meer Wijndummy like je de Wijndummy Facebookpagina, volg je Wijndummy op Instagram en ga naar het Wijndummy YouTube kanaal. Heb je tips? Mail naar info@wijndummy.nl!  Wijndummy

Deel dit :