WijnSpijs combinatie: beschuit met muisjes en wijn

Hoera, het is een wijnstok! Daar moet op gedronken worden

Haal de ‘Hoera, het is een wijnstok’-slinger maar uit de kast, want mijn vriend en ik zijn pleegouders van tien wijnstokken. In mijn blog van een paar weken terug, heb ik het gehad over het wijnstokkenlease-programma van de Hilversumse Wijngaard Zonnestraal. Even kort door de bocht: in ruil voor ons fosterparents-geld krijgen wij tien flessen wijn van de De tien wijnstokken op Wijngaard Zonnestraalbacchusdruif, de druivensoort die op de wijngaard te vinden is en mogen we -maar het hoeft niet- de stokken verzorgen.

Nadat we ons certificaat hebben ontvangen mogen wij ons heuse wijngaardeniers noemen. Mijn facebookstatus ervoor aanpassen gaat mij iets te ver, maar er moet wel op gedronken worden natuurlijk MET beschuit met muisjes. Maar ja… welke wijn drink je daar dan bij? Hoor je eigenlijk wel wijn te drinken bij beschuit met muisjes? Als de wijn erbij past, vind ik dat het kan. Nu snap ik ook wel dat het als kersverse moeder niet heel prettig is wanneer het hele kraamgezelschap aan de zuip gaat, maar dan serveer je toch gewoon één glas passende wijn bij de heugelijke gebeurtenis?

Verdejo en verdicchio

beschuit met muisjesEen fles bacchus zou -in ons geval- een vanzelfsprekende keuze zijn, maar ik wil wel eens kijken wat er nog meer bij past. Logisch lijken mij verdejo (Spaans) en verdicchio (Italiaans) wijnen. Het is zeker niet dezelfde druif zoals sommige mensen denken, het zijn twee aparte druivensoorten en daarom ook andere wijnen. Wat ze wel gemeen hebben is dat beide soorten een hint van anijs kunnen bevatten, prima voor bij de muisjes dacht ik zo. In de supermarkt negeer ik dan ook de vragende blik van de caissière, wanneer ze de muisjes en wijn tussen de twee plastic latjes ziet liggen. Thuis laat ik de wijnen op de juiste temperatuur komen en schuif ik een bord beschuit met muisjes onder de neus van het, voor de gelegenheid gevormde, testpanel.

De test

Dussssss…. Mochten er mensen zijn die bij hun volgende babyshower of kraambezoek een fles wijn willen serveren of geven (bij voorkeur niet aan de borstvoeding-gevende persoon), dan is dit de Wijndummy top 6.

verdejo en verdicchio testen met beschuit met muisjes

Nr. 1 Perfecte combi

Gran Feudo, Verdejo (13 %)
Albert Heijn €6,99 (0,75 lt)
Heerlijke, geurige wijn. De smaak van zowel de wijn als het beschuit wordt versterkt. Perfecte combinatie dus.

Nr. 2 Close call

Moncaro, Verdicchio dei Castelli di Jesi (12,5 %)
Albert Heijn €4,69 (0,75 lt)
De wijn is lekker droog met een zure ondertoon. Na een hap van een beschuitje met muisjes, wordt de wijn zoeter en wordt de smaak van de anijs versterkt.

Nr. 3 Vreemde, smaakvolle, eend in de bijt

Jacob’s Creek, Chardonnay & Pinot Noir (11,5 % Brut Cuvée)
Albert Heijn, €3,99 (0,2 lt)
Oké, oké, dit is geen verdejo of verdicchio, maar omdat bubbels feestelijk zijn heb ik het toch maar in mijn mandje gegooid. Resultaat: droog, maar ondergaat een prettige metamorfose in combinatie met beschuit met muisjes.

Nr. 4 Tintelend fris

Soly Nieve, Verdejo (13 %)
Albert Heijn, €4,99 (0,75 lt)
Lekker fris en licht tintelend. Het is een heerlijke wijn die perfect bij de zomer past, maar wordt in combinatie met knapperig kraamgebak wat zuurder.

Nr. 5 Helaas pindakaas

Mosaico, Verdicchio dei Castelli di Jesi (12 %)
Plus, € 4,59 (0,75 lt)
Dit is zo’n lekkere wijn, dat ik oprecht teleurgesteld was toen ik een hap van het beschuit nam. Wat mij betreft een goede wijntip, maar houd het weg van je beschuit met muisjes.

Nr. 6 Tegenvaller

Adriatico, Verdicchio dei Castelli di Jesi (12 %)
Gall&Gall, €5,49 (0,75 lt)
Droog, bitter, zuur. Het bittere gaat er in combinatie met de zoetere muisjes wel vanaf, maar helaas lijkt het zuurgehalte alleen maar te stijgen.

Op de hoogte blijven van nieuwe blogs? Like dan de Wijndummy Facebookpagina en volg Wijndummy op Instagram!Wijndummy

verdejo en verdicchio testen met beschuit met muisjes

Deel dit :