Wereld Champagne Dag 1

Hieperdepiep hoeraaaaaa, het is Wereld Champagne Dag!

Het is 20 oktober 2017 en dus Wereld Champagne Dag! Ik hou van Champagne. Tenminste, van goede Champagne. Want de Champies die we meestal massaal inslaan voor de jaarwisseling vallen toch vaak tegen. Oké, ze zijn wat beter geprijsd, maar je smaakpapillen willen ook wat.

Verschil moet er zijn

Door schade en schande wijs geworden heb ik inmiddels toch wat favoriete bubbels uit de Franse streek, maar daar kom ik later op terug. Laatst zei iemand tegen mij dat hij Champagne vaak te zuur vindt. Mooie Wereld Champagne Dag 2zuren en Champagne horen bij elkaar, maar sommige Champagnes kunnen inderdaad erg in de zuren doorslaan. Door de noordelijke ligging van het gebied, blijven de zuren in de druiven hoog. Maar er is wel degelijk verschil tussen Campagnes.
Je hebt drie druivenrassen die het meest gebruikt worden in Champagne: pinot noir, pinot meunier en chardonnay. De eerste twee zijn blauwe druivenrassen en de laatste wit. Alle drie hebben ze zo hun eigenschappen.
Chardonnay: hoog in de zuren en citrusfris.
Pinot noir: rood fruit en de ruggengraat van menig Champagne.
Pinot meunier: makkelijk te drinken fruitigheid.

Wat is wat

Veel Champies zijn een combinatie, oftewel een blend, van meerdere druivenrassen. Maar je hebt ook blanc de blancs. Dat zijn Champagnes die alleen van witte druiven, chardonnay, gemaakt wordt. Het is dan ook logisch dat deze hoger in de zuren zijn dan een normale blend of een blanc de noirs. Die blanc de noirs wordt dan weer alleen van blauwe druivenrassen gemaakt. Als je dus wel Champagne wil drinken, maar liever niet te zuur, neem dan een blanc de noirs of een Champagne van alleen pinot noir of pinot meunier. Bubbels met houtrijping bestaan ook en deze zijn dan ook zeer aan te raden. De termen als blanc de blancs en blanc de noirs vind je gewoon op het etiket. Wel zo handig.
Wereld Champagne Dag 3
Toch is Champagne drinken in Champagne zelf het ultieme, al is het uit een plastic bekertje 🙂

Wist je dat…

…Champagne van alleen blauwe druiven ook gewoon wit is?
…de streek Champagne het enige wijngebied in de EU is waar rode en witte wijn geblend mogen worden om rosé Champagne te maken?
…Champagne alleen Champagne mag heten als het uit de streek zelf komt?
Wereld Champagne Dag 4

Mijn Champagne toppers

Vincent Couche, Bulles de Miel: halfzoet, niet zo’n agressieve bubbel en heerlijk bij een kaasplankje. Kost € 37,95, verkrijgbaar via DisDonc.

R. Pouillon, Solera Brut: droog en fris, maar met een rond mondgevoel en een zeer prettige bubbel. Kost € 36,95, verkrijgbaar via DisDonc.

Louis Casters, Cuvee J.L.: rijping onder de kruk waardoor er mooie ronde en complexe smaken ontstaan. Een bijzondere champagne. Must try! Kost € 45,50 via DisDonc.

Champagne Hubert Paulet, Brut Rosé Millesime 2006: bijzondere rosé champagne en zeer elegant. Kost € 56,95, verkrijgbaar via DisDonc.

Zoals je ziet ben ik erg fan van de Champagnes die DisDonc importeert. En nee, ik krijg hier geen reclame-inkomsten voor terug 🙂 Het zijn kleine champagneboeren die alle liefde in hun product stoppen. Andere (grotere) merken die wat mij betreft ook lekker wegdrinken zijn: Pommery, Mumm en bijvoorbeeld Cattier.

Meer Wijndummy

Voor meer Wijndummy like je de Wijndummy Facebookpagina, volg je Wijndummy op Instagram en ga naar het Wijndummy YouTube kanaal. Heb je tips? Mail naar info@wijndummy.nl!  

Wijndummy

 

Deel dit :