kerstdiner wijnen 1

Help! Welke wijn bij het kerstdiner?

Waarschijnlijk heb je al helemaal uitgedacht wat je wil eten met Kerst, maar heb je ook al goed nagedacht over welke wijnen je wil gaan serveren? Met al die verschillende smaken bij het kerstdiner kan dat nog een hele uitdaging worden. Daarom nog wat last minute wijn en spijs tips voor de feestdagen.

De beste wijn voor Kerst

Sinds ik meer en meer met wijn bezig was, ontstond er bij mijn ouders thuis de traditie: moeders kookt en ik zoek de wijnen uit. Zo krijg ik elk jaar vlak voor Kerst te horen wat het kerstdiner gaat worden, zodat ik er een paar mooie wijnen bij uit kan zoeken. Super leuk natuurlijk, maar ook wel lastig. Het zijn namelijk vaak de kleine dingetjes in gerechten die de smaak maken en de wijn kunnen breken. Denk aan kruiden en specerijen met een uitgesproken smaak zoals dille, chilipeper, citroen en tuinkruiden. Bedenk je op het laatste moment tijdens het koken om nog wat extra spice aan het gerecht toe te voegen, dan heb je kans dat je alsnog een verkeerde wijn hebt uitgezocht. Daarom zoek ik altijd een paar verschillende wijnen uit, zodat er altijd wel iets bij past. De wijnen die niet open gaan, kunnen dan weer mee naar huis.

tafel kerstdiner

Kies een uitgesproken wijn

Vaak vormen de gerechten die met Kerst op tafel staan een behoorlijk bont gezelschap. Niet alleen wat kleur betreft, maar zeker ook qua smaak. Een uitgesproken wijn is dan op zijn plaats. Een lichte wijn wordt zo van tafel geveegd, dan kun je net zo goed alleen een karaf water serveren. Aromatische witte wijnen zijn bijvoorbeeld Pinot Gris, Albariño of een witte Rhône wijn. Rode wijnen mogen wel een klein zuurtje hebben, vooral wanneer er ook cranberrysaus op tafel staat. Denk dan aan een Pinot Noir uit Nieuw-Zeeland of een prachtige Beaujolais Cru van de druif Gamay.

Go Big

‘The bigger, the better’. Gelukkig zijn er ook veel magnum flessen wijn. Nee, niet het ijsje, maar wijnflessen van anderhalve liter. Die noemen we dus magnums. Zo’n grote fles komt met Kerst heus wel op en het staat ook nog eens leuk op tafel. En de gezichten van je familieleden en/of vrienden wanneer je aan komt zetten met je magnum(s) zijn priceless.

Typische kerstgerechten

Als je kijkt naar wat typische kerstgerechten, dan zijn er altijd wel gouden combinaties te vinden. Denk bijvoorbeeld aan rode wijnen gemaakt van Dolcetto, Gamay, Garnacha of Pinot Noir bij kalkoen. Of aromatische witte wijnen van Pinot Gris of de Italiaanse druivenrassen Grillo of Falanghina. Bij zalm hoef je niet altijd een witte wijn te serveren, een Pinot Noir kan ook. Bij een mooi stuk lamsvlees trek je een lekkere Bordeaux open. De combinatie van Cabernet Sauvignon en Merlot in een fles Bordeaux wijn passen perfect bij lamsvlees.

Wijntips voor Kerst

Hopelijk heb je wat aan deze tips en vormen ze een handvat tegen de wijnstress met Kerst. kerstwijnen 4 kerstdinerNog een laatste tip voor tussen de gerechten door of juist als dessert. Maak zelf een Scroppino! Het enige wat je nodig hebt is een fles Prosecco (of een andere mousserende wijn), wodka en citroensorbetijs. Ga wel echt voor sorbetijs en niet voor roomijs. Voor een bak ijs van een halve liter heb je iets minder dan een derde van de fles Prosecco nodig en een flinke scheut wodka. Mix alles door elkaar in een blender en je hebt je Scroppino al. Zelf serveer ik er altijd graag nog een shotglaasje Limoncello naast. Dan kunnen mensen zelf kiezen of ze die los drinken of nog door de Scroppino mengen.

Meer Wijndummy

Voor meer Wijndummy like je de Wijndummy Facebookpagina, volg je Wijndummy op Instagram en ga naar het Wijndummy YouTube kanaal. Heb je tips? Mail naar info@wijndummy.nl!  Wijndummy

Deel dit :