Griekenland Griekse wijn 3

Griekse wijnen: do’s and dont’s

Je zal het vast niet snel pakken en erom vragen bij de wijnhandel is soms lastig met die onbekende druivenrassen, maar je zal toch echt een keer aan de Griekse wijn moeten.

Even een kort geschiedenislesje

De Griekse wijnbouw dateert van zo’n tweeduizend jaar voor Christus. Mede dankzij het Griekenland Griekse wijn 2Griekse zonnetje groeiden de druivenstokken als kool en had ieder eiland wel een eigen wijn. Door de hoge kwaliteit werden Griekse wijnen al snel populair in delen van Frankrijk, Noord-Afrika en Italië. Typisch Griekse witte druivenrassen zijn assyrtiko, roditis, moschofilero en savatiano. De typische blauwe druivenrassen zijn agiorgitiko, mavrodaphne en xynomavro, maar dat zijn er nog maar een paar. Griekenland telt zo’n tweehonderd verschillende rassen, maar ik laat het hier maar even bij voor het gemak.

Godendrank

Kimon Argyropoulos
Kimon Argyropoulos

Griekse wijnen springen in Nederland nu niet direct in het oog. Je moet er goed naar zoeken in de wijnhandel, maar ze zijn er zeker. Eén van de importeurs die Griekse wijnen naar Nederland haalt is Kimon Argyropoulos. Met zijn bedrijf AK-Trade selecteert hij met zorg topwijnen uit zijn geboorteland.

Zeg eens, waarom moet heel Nederland aan de Griekse wijn?
Nou, niets moet natuurlijk, maar Griekse wijnen zijn zeker de moeite waard! Niet alleen kent het land mooie inheemse druivenrassen, zelfs de bekende soorten smaken anders. Neem bijvoorbeeld een Griekse merlot. De wijn zal puur alleen al om het terroir (combinatie van klimaat, ligging van de wijngaard en natuurlijk de grond) anders smaken.

Hoe selecteer jij je wijnen?
Ten eerste wil ik natuurlijk dat ik goede smaakvolle wijnen importeer, maar daarnaast wil ik er ook zeker van zijn dat de wijnhuizen aan alle regels voldoen. Daarom bezoek ik ze persoonlijk en onderhoud de contacten. Op die manier lever ik nu wijnen van drie wijnhuizen waar ik compleet achter kan staan.

Je bent niet alleen wijnimporteur toch?
Nee, eigenlijk ben ik vioolbouwer. Daar heb ik voor geleerd en dat doe ik nog steeds.

Hoe rol je dan in de wijnwereld?
Eigenlijk ook door de viool, in combinatie met de crisis. In 2006 ging ik naar Nederland om Griekenland Griekse wijn 1ervaring op te doen op het gebied van vioolrestauratie. Het plan was om twee jaar later weer terug te gaan naar Griekenland. Maar ja… toen kwam de crisis. Ik ben nog een paar jaar in Nederland doorgegaan, maar ik kon niet toezien hoe het steeds slechter ging in mijn geboorteland. Ik wilde iets doen om de economie daar te helpen, hoe klein ook. In 2012 startte ik daarom met het importeren van wijn. Het is niet de oplossing voor het landelijke probleem, maar als met de verkoop van mijn wijnen, daar al één iemand niet ontslagen hoeft te worden, vind ik het goed.

Bewaren

In Nederland zijn er vooral twee soorten Griekse wijn te koop die nu niet direct het visitekaartje zijn voor de Griekse wijnhandel. Het zijn zeker geen slechte wijnen, maar voor ons smaakpalet wellicht iets te. Als je dus echt de Griekse wijnen wil ontdekken, kun je deze twee beter eerst laten staan:

Imiglykos: een halfzoete wijn die je zowel in wit als in rood hebt. Het is meer een aperitief dan dat je het gezellig op de bank met een kaasje weg slobbert.

Retsina: hier zit pijnboomhars in. Erg bijzonder denk je wellicht, maar het geeft ook een erg aparte smaak. Je moet het dus maar net kunnen waarderen.

Slobber de slobber

Ben je wel eens in Griekenland op vakantie geweest en vond je de Griekse wijn in het restaurant maar ‘zo zo’? Dat kan kloppen. Zelfs in Griekenland worden niet altijd de beste wijnen als huiswijn verkocht. Het zijn vaak de slobberwijntjes die je hier in de kroeg ook liever laat staan.

Gelukkig is daar Kimon met zijn wijn en hebben we de mogelijkheid om toch wat nieuws te proberen van een goede kwaliteit. Op de site van AK-Trade kun je zien waar de wijnen van Kimon te krijgen zijn. Zit er niets in de buurt, maar wil je toch aan de Griekse wijn? Dan kun je terecht in de webshop, speciaal voor consumenten: WijnUitGriekenland.nl. Daar zijn ook proefpakketten te bestellen zodat jij thuis eens rustig kan proeven welke Griekse wijn bij jou past. Zo ook deze drie toppers.

Skouras Cuvée Prestige (wit) WijnUitGriekenland.nl € 7,90Griekse wijn cuvee prestige wit
Druivenrassen: Roditis 70% en Moscofilero 30%
Droge witte wijn van een blend van twee typisch Griekse druivenrassen. Zodra je de geur ruikt waan je je in een bloemenveld. Het is een frisse wijn met smaken van sinaasappel, citroenbloesem, jasmijn en munt. Erg lekker bij zalmfilet of een hartig gerecht met lekkere Griekse feta, maar ook prima te drinken tijdens een gezellig avondje met vrienden.

Griekse wijn dafinos roodDouloufakis Dafinios (rood) WijnUitGriekenland.nl € 11,50
Druivenras: Liatiko 100%
Oer-Griekse druif met een krachtige en kruidige geur in combinatie met leer en kersen. Het leer en de kersen proef je ook terug samen met pruimen, wat zoethout en laurier. De wijn heeft zachte tannines, dus geen last van een stroef gevoel in je mond.

Saint George (rood) WijnUitGriekenland.nl € 12,50Griekse wijn saint george
Druivenras: Agiorgitiko 100%
Wil je een Griekse wijn proberen, maar durf je geen grote gok te nemen? Ga dan voor deze Saint Georges. Het is een vriendelijke wijn met geuren van rood fruit en een beetje kaneel. Ook hier zijn de tannines niet al te sterk aanwezig en proef je bij elke slok rood fruit, vanille en een beetje zwarte peper.

Griekse wijn olivity

Volg Wijndummy ook op Facebook en Instagram!Wijndummy

Deel dit :