Gênante momenten op de wijnbeurs

Je kent ze vast wel, die spuugbakken bij wijnproeverijen waar de wijn altijd oh zo charmant in uitgespuugd wordt. Het ziet er niet uit, maar het staat er met een reden natuurlijk. Afgelopen weekend bezocht ik met een vriend van mij, partner in crime Marius, de wijnbeurs Perswijn Select. En daar heb ik pas goed ondervonden wat het belang van de grote glanzende bakken is.

partners in crime en de spuugbakken

Keuzes, keuzes

Al gelijk bij binnenkomst voelden wij ons verloren, want als je die honderden wijnen zag die ook allemaal te proeven waren, waar moesten wij dan beginnen? Nog een beetje terughoudend schuifelden wij tussen de andere wijnliefhebbers langs de rijen wijn. Om de middag feestelijk af te trappen besloten we eerst de bubbels in te duiken, vervolgens naar de wat lichte witte wijnen en zo steeds een stapje verder. Gelukkig kreeg je van alles een klein beetje om te proeven en klokte je niet een heel glas achterover, maar zelfs die kleine beetjes spelen je op een gegeven moment parten. En zie daar: de spuugbak, maar gebruik deze dan ook en denk niet dat je het wel redt zo.

flessen wijnbeurs

Van wijnkenners tot “gelegenheidsdrinkers”

Het verschil in wijnliefhebbers was groot. Je zag mensen hun stinkende best doen om goed te proeven en zich meer te verdiepen in net ontdekte wijnen, je zag mensen die gewoon voor de slokjes wijn kwamen en daar had je ons: er precies tussenin. Tussendoor probeerden we nog gezellig te socializen met de andere wijnliefhebbers, maar dan moet je wel de juiste tegenover je hebben. Tegen een wat hautaine wijnliefhebber gekscherend zeggen dat uitspugen toch veel te zonde is terwijl hij al met zijn mond boven de bak hangt, valt niet altijd in goede aarde. Daar kwam die lieve Marius al snel achter.

Maar wat zou het toch fijn zijn als het wat betreft de gênante momenten daarbij was gebleven, maar nee…

flessen in ijs

Falende proeftechnieken

Bij een stand aan het eind van onze route, en dus wat wijn verder, waren de standhouders van Rhône Value Wines zo ontzettend vriendelijk en professioneel en hadden ze hun meest geweldige wijnen op tafel gezet. Ik wilde als Wijndummy natuurlijk een goede indruk maken, maar helaas lieten mijn volleerde proeftechnieken mij tegen die tijd behoorlijk in de steek. Bij het walsen klotste de rode wijn over mijn -gelukkig donkere- spijkerbroek en bij het ruiken hield ik mijn glas te scheef waardoor ik niet alleen de geur van de wijn opsnoof, maar ook de wijn zelf. Ik heb zeker een indruk achtergelaten, maar niet de indruk die ik voor ogen had…
Toch bleven we hangen, ondanks mijn sterke verlangen om onder één van de tafels weg te kruipen. Nadat Marius was uitgelachen, ik mijzelf weer had herpakt en ze bij de stand een beetje deden alsof dat allemaal prima kon, hebben we meer uitleg gekregen over hun heerlijke wijnen. Tja, de enige optie is dan om maar door te gaan met proeven.

overzicht wijnbeurs

Gelukkig kan ik 21 en 22 november in Rijswijk op herkansing tijdens het festival WineWeekend. En reken maar dat ik netjes die fancy bakken om de wijn in uit te spugen gebruik.

Meer Wijndummy

Op de hoogte blijven van blogs en ander nieuws van Wijndummy? Like dan de Wijndummy Facebookpagina en volg Wijndummy op Instagram.Wijndummy

Deel dit :