kerstwijnen 3

Geen kerststress met deze gerechten en kerstwijnen

Loopt de stress bij jou al op als je denkt aan al die verschillende gangen die je met kerst op tafel wil zetten? En heb er al aan gedacht welke wijn je daarbij wil schenken? Nee? Dan zou ik deze blog eens even rustig doorlezen, misschien kom je nog op ideeën.

Verschillende gerechten, verschillende kerstwijnen

Zelf schenk ik nooit één wijn bij het eten, maar kies ik per gerecht een mooie combinatie. Dat vind ik niet alleen lekkerder, ik vind het ook nog eens leuker om mijn tafelgenoten te verrassen met een nieuwe combi. Dit jaar sta ik niet zelf in de keuken, maar schuif ik een dag lekker aan bij mijn ouders. Mijn taak is de wijnkaart, dus ik krijg van mijn moeder door wat ze maakt en daar zoek ik dan wat goede flessen wijn bij.

Kerstwijnen en wild

kerstwijnen 2 Kerst, en eigenlijk de hele decembermaand, staat in het teken van wild. Bij hert passen volle rode wijnen. Vaak zit er bij hert nog een lekker fruitig sausje van bessen waar dan weer een lekkere Pinot Noir bij past uit Noord-Amerika of Nieuw-Zeeland. Of een Australische Shiraz. Pinot Noir is overigens ook heel lekker bij kalkoen, of combineer kalkoen met een fruitige Beaujolais of een witte Pinot Gris.

Bij konijn past dan weer een lekkere fruitige Italiaanse Sangiovese (ga voor de Fantini Sangiovese van de ah voor € 4,99 als je niet teveel aan de wijn uit wil geven). En bij fazant schenk je een lekkere kruidige Bordeaux als je een stoofpotje maakt, of een rode Bourgogne wijn bij een stukje gebraden fazant.

Kerstwijnen en varkensvlees

Bij varkensvlees passen zowel witte als rode wijnen. Wat witte wijnen betreft kun je gaan voor een Riesling, Chenin Blanc, Chardonnay of Viognier. En wat rood betreft, schenk je een Rioja (Tempranillo druif) of een Pinot Noir.

Kerstwijnen en rundvlees

De Pinot Noir is wel echt de topper voor de feestdagen, want ook bij rundvlees past zo’n fruitige rode Pinot goed. Een andere rode topper is een Bordeaux blend, dus een mooie rode wijn van Cabernet Sauvignon, geblend met Merlot.

kerstwijnen 5

Kerstwijnen en vis

Zalm en garnalen zijn ook vaste gangmakers bij het kerstdiner. Bij beide visgerechten past een mooie bleke rosé uit de Provence heel goed. Bij Garnalen zit je ook goed met een Albariño, een Sauvignon Blanc, een Chablis of een glas bubbels. Met zalm kun je ook gaan voor een witte Rhône wijn of weer zo’n rode Pinot Noir.

Wijn-Spijs Bijbel

Staat jouw gerecht er niet tussen? Dan is de Wijn-Spijs Bijbel gelijk een leuke kadotip. Een naslagwerk vol gerechten met bijpassende wijnen. Lees er meer over in een eerdere blog.

Meer Wijndummy

Voor meer Wijndummy like je de Wijndummy Facebookpagina, volg je Wijndummy op Instagram en ga naar het Wijndummy YouTube kanaal. En nu ook Twitter!!!!!!! Heb je tips? Mail naar info@wijndummy.nl!  Wijndummy

Deel dit :