wijnetiketten frankrijk

Franse wijnetiketten, lekker (on)duidelijk

Wat doe je als je een wijn in de winkel wil kopen? Je bekijkt het etiket. Misschien kijk je ofwijnstok er een leuk beestje op staat of een mooi Frans château, maar je zoekt vooral naar de smaak. Van een aantal druivensoorten weet je vast wel of je die over het algemeen lekker of niet lekker vindt, maar dan kun je bij veel Franse wijnetiketten de weg kwijtraken. Die Fransen houden wel van een beetje onduidelijkheid lijkt wel, want meestal ontbreken de gebruikte druivensoorten op het etiket. In plaats daarvan zetten ze het wijngebied op het etiket en dan moet jij maar net weten welke druivenrassen er voor die streek of gemeente gebruikt mogen worden. Er zijn er iets teveel om in een blogje op te noemen, dus heb ik er een aantal veelvoorkomende voor jullie uitgeplukt.

Bourgogne

Een alom bekende wijnstreek verdeeld in vijf wijndistricten: Chablis, Côte d’Or, Chalonnais, Mâconnais en Beaujolais. Om ze allemaal op te gaan noemen en uit te pluizen is wat veel, dus pak ik de twee -bij het grote publiek- bekendste: Chablis en Beaujolais.

Chablis
Hier komen droge witte wijnen vandaan. Door de kalkbodem krijgen de Chablis wijnen hun karakteristieke droge en pittige karakter mee. De enige druif die in Chablis wordt gebruikt is chardonnay.

wijnetiketten chablis

Beaujolais
Voor alle wijnen die uit de Beaujolais komen is er maar één druif: de gamay noir à jus blanc, of kortweg gamay. Het zijn sappige en soepele rode wijnen, al maken ze er ook een beetje wit en rosé. De betere wijnen komen uit het noorden van de streek, handig voor in de winkel.

Misschien heb je ook wel eens gehoord van Beaujolais Primeur. De release van de Primeur vindt elke derde donderdag van november plaats. Het zijn jonge wijnen van druiven die eind september en begin oktober zijn geplukt en een snelle wijnbereiding hebben ondergaan. Het zijn geen bewaarwijnen en moeten binnen enkele maanden opgedronken worden, anders gaat het frisse en fruitige karakter verloren.

Rhône

Een wijnstreek met een grote variëteit aan druiven waar elke wijn weer zijn eigen karakter heeft.

Châteauneuf-du-Pape
wijnetiketten chateauneuf du papeEen streek in de Rhône die grote bekendheid geniet. Hier komen echte parels vandaan waar je soms ook best wel wat voor moet neertellen. Er zijn dertien druivenrassen die voor de wijn gebruikt mogen worden. De belangrijkste is de grenache, op de hielen gezeten door syrah en mourvèdre. De rode wijnen kenmerken zich door kruidige tonen, zwart fruit en peper.

Bordeaux

Bordeaux ademt wijn. De stad is het handelscentrum voor van alles wat met wijn te maken heeft en de verschillende wijngebieden in de streek brengen de meest prachtige wijnen voort.

Bordeaux wijnetiketten

Médoc
De druivenrassen die voorkomen zijn cabernet sauvignon, merlot en cabernet franc. De grond waar de wijnstokken op staan is arm waardoor de stokken extra hard moeten werken en dat merk je in de wijnen. Hier komen echte toppers vandaan. Bekende gemeenten zijn onder meer Pauillac en Margaux. Uit Pauillac komen de beroemde Châteaus Lafite-Rotschild, Latour en Mouton-Rotschild.

Sauternes
Uit de Sauternes komen liquoreuze wijnen vandaan. De druiven zijn aangetast door edele rotting, een rotting die wel wordt verwelkomt, waardoor het suikergehalte in de druif omhoog schiet. De meeste wijnen worden gemaakt van sémillon, maar ook sauvignon en wijnetiketten frankrijkmuscadelle worden gebruikt.

Saint-Emilion
De meest aangeplante druif is merlot, maar ook cabernet franc, cabernet sauvignon en hier en daar wat malbec zorgen voor gulle rode wijnen.

Pomerol
Hier staan alleen de rode druivenrassen merlot, cabernet franc en cabernet sauvignon van de zon te genieten. De wereldberoemde Château Pétrus komt hier ook vandaan, maar daar moet je echt je portemonnee voor trekken.

Loire vallei

De Loire is niet alleen de tuin van Frankrijk, het is ook een prachtig wijngebied.

Pouilly-Fumé
Op een bodem van kalk en vuursteen worden hier alleen frisse en droge witte wijnen geproduceerd van de sauvignon blanc druif.

Sancerre
Op de heuvels wordt ook hier de sauvignon blanc druif aangeplant. De witte wijnen zijn sappig, droog en vol fruit. Witte wijn vormt het grootste gedeelte van de productie, maar ook rosé en rode wijnen komen hier vandaan. De druif die daarvoor gebruikt wordt, is de pinot noir.

Voor meer Wijndummy like je de Wijndummy Facebookpagina en volg je Wijndummy op Instagram. En heb je tips? Mail mij danWijndummy

Deel dit :