fastfood muur

Fastfood & wijn: haal meer uit die burger

Je bent laat thuis van je werk, je hebt al veel gedaan vandaag, je kunt niet koken of je hebt er gewoon geen zin in. Er zijn veel redenen die we aanwenden om voor lekker simpel te gaan en een tripje naar de snackbar te maken of iets thuis te laten bezorgen. En waarom ook niet? Een hamburger of pizza op zijn tijd is gewoon lekker. Maar heb je er wel eens over nagedacht welke wijn je het beste bij fastfood kunt drinken? Net als met al het andere eten kan wijn de smaak van fastfood behoorlijk ophalen en andersom.

calorieën in een restaurant

Als ezelsbruggetje bij veel wijn spijs combinaties kun je stellen: komt het van dezelfde plek, dan past het bij elkaar. Denk aan Riesling en zuurkool, tapas en Tempranillo en pasta met tomatensaus en Chianti. Maar goed, smaken verschillen en als jij een wijn niet lekker vindt, zal deze voor jou ook geen wonderen verrichten naast het juiste gerecht en heb je er geen klap aan.

Hamburger

hamburgerBij een lekker stevige Amerikaanse burger past een goede stevige Zinfandel (rood) die vol van smaak is. Een Italiaanse variant daarop is een Primitivo. Als je deze wijnen niet lekker vindt, kun je altijd gaan voor een Merlot of Cabernet Sauvignon. Ga dan wel voor een Amerikaanse wijn om te combineren met je burger, want die zijn vaak iets zoeter dan de Franse wijnen. Als rood niet jouw ding is, kun je gaan voor een Sauvignon Blanc uit de Nieuwe Wereld (Argentinië, Nieuw-Zeeland, Australië, Amerika etc.). Die zijn vaak fruitiger dan de Europese wijnen.

Hotdogs

Omdat hotdogs vaak met mosterd gegeten worden, vraagt dit ook om een krachtige wijn zoals een Merlot, Shiraz of Zinfandel of een witte Oostenrijkse Grüner Veltliner. Maarrrrrrrr… Wanneer jij je hotdog ook nog eens met wat zuurkool wil eten, dan zet je er een lekker glas Riesling naast.

Pizza pizza

Bij pizza ligt het natuurlijk ook aan de toppings, maar een eeuwige winnaar is Prosecco: de frisse Italiaanse bubbel is een allemansvriend en dus ook ‘best buds’ met een pizzapunt. Maar ook rosé kan er heerlijk bij zijn of een Toscaanse Chianti.

Sushi

sushiNet als bij pizza, passen bubbels ook bij sushi, maar dan kun je beter gaan voor een Champagne. De regel: rood bij vlees en wit bij vis, is wel heel zwart wit en gaat zeker niet altijd op. Maar in het geval van sushi is wit toch wel een betere keuze vind ik. Verder passen Riesling, Sauvignon Blanc of een Gewürztraminer goed bij een avondje sushi. Pas alleen wel op met de wasabi, want zodra je daar te enthousiast mee bent, zal elke wijn het onderspit delven.Proost

Like de Wijndummy Facebookpagina om op de hoogte blijven van nieuwe blogs, weetjes en nog veel meer en volg Wijndummy op Instagram.

overige wijn spijs combinaties

Deel dit :