examenstress 5

Examenstress! Bloed, zweet en tranen, maar gelukkig ook wijn

Het duurde even, maar ik ben er weer. Wijndummy moest even op een laag pitje, want ik moest keihard aan de bak. Zoals jullie weten ben ik afgelopen zomer begonnen met de Vinologenopleiding van de Wijnacademie. Maandag 25 februari was het zover, de eerste examens. Je leest het goed, de eerste examens, want je moet er in totaal vier halen. Dat leverde natuurlijk de nodige examenstress op.

examenstress 7

Proeven, proeven, proeven

Aangezien de lesstof bestaat uit meerdere multomappen met elk honderden pagina’s heb ik mij meer dan eens afgevraagd waar ik aan begonnen was. Silver lining is dat het ten eerste over wijn gaat en je ten tweede ook veel moet proeven. Eén van die vier modules is namelijk het organoleptisch en analytisch proeven. Dat zijn gewoon dure woorden voor wijnproeven, maar het klinkt leuk. Voor dat examen kreeg je twaalf wijnen voor je neus die je moest identificeren (druif en land/gebied van herkomst) en daarbij nog wat andere vragen over de wijnen. En om dat nou een beetje goed door te komen, is het wel zo handig om veel, maar dan ook echt heel veel te proeven.

examenstress 1

Feestje

Ik had de laatste tijd aardig wat flessen gespaard om die vlak voor het examen maar eens goed te proeven op een organoleptisch en analytisch verantwoorde manier. Oftewel, ik had er pen en papier bij om er wat slims over op te schrijven. Op een zonnige zaterdagochtend stonden er achttien flessen op tafel, maar dan wel met en spuugbak ernaast. Want dat is helaas ook weer de bedoeling.

examenstress 4

En dan zit je daarna met achttien open en nog bijna volle flessen in huis. Nu kan ik prima drinken, maar al die flessen wegwerken in zo’n korte periode dat de wijnen hun smaak niet verliezen, kan ook ik niet. Daarom trommelde ik die middag een groep vrienden op om de flessen soldaat te maken. Niks analytisch of organoleptisch, gewoon gezellig drinken. Dat feestje was ruim een week voor het examen, zo slim ben ik dan ook wel weer. Het was dan ook nodig om er even van bij te komen. De walk of shame naar de glas bak was de volgende dag ook een mooie voor de hele buurt.

examenstress 3

Naast het examen wijnproeven ging het ook om de theorie. Het was behoorlijk pittig, veel en ik zal jullie daar dan ook niet mee vermoeien. Voor wie ook nadenkt over de examenstress 2Vinologenopleiding, of een andere wijnopleiding, kan mij altijd even mailen (info@wijndummy.nl) of DM via Instagram of Facebook.

Nagelbijten

Of ik voor de eerste examens ben geslaagd, weet ik nog niet. Die uitslag krijg ik over zo’n twee tot drie weken. Mocht je mij tegen die tijd met uitgetrokken plukken haar en roodomrande ogen zien, dan heb ik of een leuk feestje gehad of een paar dikke onvoldoendes. Voor wie het interesseert, zal ik de uitslag zeker bekend maken via Instagram en Facebook.

Don’t drink and walk on the road, you may be killed

En om even verantwoord bezig te zijn: Geniet, maar drink met mate. Zo, hebben we dat ook weer gehad. Net als deze achterkant van een fles chenin blanc. Fair warning zullen we maar zeggen.

examenstress 6

Meer Wijndummy

Voor meer Wijndummy like je de Wijndummy Facebookpagina, volg je Wijndummy op Instagram en ga naar het Wijndummy YouTube kanaal. Heb je tips? Mail naar info@wijndummy.nl!  Wijndummy

Deel dit :