Ingang Librije

Uit eten bij de Librije: een ervaring op zich

Onlangs, op een normale doordeweekse dinsdag, reisden mijn vriend en ik af naar Zwolle voor een hapje eten. Nou ja… een hapje. Het werd een tien-gangen diner bij het beste restaurant van Nederland, de Librije. Daar heb ik altijd al willen eten, maar je maakt daar niet bepaald snel een reservering. Nu had ik het enorme geluk dat mijn vriend had besloten mij dit “etentje” cadeau te doen als beloning voor het behalen van mijn vinologendiploma. Dat diploma mocht ik in september 2019 in ontvangst nemen en dinsdag 3 maart 2020 hadden ze bij de Librije een plekje vrij. Je moet dus even geduld hebben.

Librije ontvangst

Ooohhhhh…. de spanning

Vanaf het moment dat we ons hotel verlieten op weg naar het restaurant, had ik toch behoorlijke kriebels in mijn buik. Na een half jaar wachten gingen we dit eindelijk van onze bucketlist wegstrepen. En om even heel eerlijk te zijn was ik toch een beetje bang mij enorm ongemakkelijk te voelen in zo’n high end restaurant. Dat laatste viel enorm mee en die “angst” verdween ook wel gelijk bij binnenkomst. Wat een ontzettend lieve en vriendelijke gastheren en gastvrouwen lopen daar rond.

Het Librije menu

Nadat we onze jassen hadden afgegeven werden we meegenomen naar het lounge gedeelte. Daar begonnen we met een glas champagne en kregen we drie amuses. Thérèse Boer bracht ons de menukaart en kwam later terug om onze keuze op te nemen. Daarna werden we begeleid naar onze tafel in het restaurant. Wij gingen voor het Librije Menu van tien kleine gerechtjes:

Oester, geitenkaas, zeewieren,
Noordzeekrab, ganzenlever, spitskool
Langoustine, tomaat, kombucha, kouseband
‘Curry’, zeeduivel, Oost-Indische kers, pandan
Snoekbaars, appelstroop, riesling
Broodje paling
Zwezerik, knolselderij, truffel
Ree, rode kool, gember
Blauwaderkaas, passievrucht, garam masala
Bloedsinaasappel, kokos, pinda

gerechten Librije

The man, the legend

Voordat we aan dit menu begonnen waren er dus al drie amuses voorbij gekomen en werd er aan tafel ook nog een ring met een vierde amuse om onze vinger geschoven. Dat was niet het enige voorafgaand aan het 10-gangen spektakel. Toen we eenmaal zaten kwam the man himself, Jonnie Boer, aan onze tafel met een welkomstgerecht geïnspireerd op zijn opa die zoetwatervisser was. Het gerecht ‘Waterzooi’ bestond uit vier kleine hapjes van snoek, rivierkreeft, paling, zoetwaterkrab en snoekbaars.

achter de schermen bij de Librije

Kijkje achter de schermen

Tussendoor werden we nog door onze gastvrouw meegenomen voor een kleine rondleiding achter de schermen. Ze nam ons mee door de keuken en naar het gedeelte waar je ook workshops kunt volgen. Maar er was ook een klein cocktailhoekje waar ons broodje paling voor onze neus werd bereid. Daar kregen we een bijzondere cocktail bij geserveerd van gin, gedroogde rode basilicum en kardemom.

Het kost wat, maar dan heb je ook wat

Voor deze rits aan bijzonder mooi opgemaakte en smakelijke gerechten leg je €252,50 Zalto glas met Orange Wineneer. Maar goed, het gaat ook om de ervaring moet je maar denken. Het bijpassende wijnarrangement van vijf wijnen is €107,50 en €100,- voor de selectie funky wijnen. Wij besloten voor beide arrangementen te gaan om zo ook elkaars wijnen te kunnen proeven. Nu moet ik zeggen dat ik de wijnen van het normale wijnarrangement kwalitatief beter vond, maar bij de funky variant zaten leuke en mooie verrassingen. Zo waren er natural wines die eens niet naar oude appelmoes smaakten, maar echt van goede kwaliteit waren, een mooie orange wine geschonken in het altijd prachtige Zalto glas en was de Nerello Mascalese ‘to die for’. Voor wie het niet weet: orange wines zijn witte wijnen die op de rode wijn manier gemaakt worden. De schillen en pitten vergisten mee, waardoor de wijn een oranje kleur krijgt en vooral meer bite heeft vanwege de tannines. En wie niet bekend is met Zalto: dat zijn de ultieme wijnglazen waar je, als je onhandig bent, beter naar kunt kijken. Het delicate en prijzige glaswerk is namelijk enorm fragiel. Het ziet er prachtig uit en drinkt heerlijk, maar wel doodeng.

Het verschil tussen waarde en waarderen

Over de avond zullen wij in ieder geval nog lang napraten, want hoe je het ook wendt of keert: het is en blijft een ervaring op zich. Ja, het kost een klein vermogen, maar het is dan ook niet zo dat je dit elk jaar maar even doet. Tenminste, wij niet. En juist dat maakt het extra bijzonder. Het is niet alleen een kwestie van waarde, maar ook van het kunnen waarderen. Doe je dat niet, dan is het zonde van je geld en kun je beter naar een “gewoon” leuk restaurant gaan. Voor ons is nu in ieder geval één ding zeker: deze ervaring hebben we ‘in the pocket’ en nu is het sparen voor het volgende ultieme restaurant. Over een jaar of vijf waarschijnlijk. We hebben natuurlijk nog een verlanglijstje met Inter Scaldes in Zeeland, The Jane in Antwerpen en zo zijn er nog wel meer restaurants waar we graag eens onze bankrekening willen plunderen.

koffie Librije

Tip!

Kleine tip van één van de lieftallige gastvrouwen bij de Librije: je kunt ook een dag van te voren of op de dag zelf bellen, mocht je willen informeren naar een vrij plekje bij de Librije. Juist vanwege het ver van te voren moeten boeken, zijn er nog wel eens last minute afzeggingen van mensen die ineens niet blijken te kunnen of zijn vergeten dat ze een half jaar geleden hadden gereserveerd.

Meer Wijndummy

Voor meer Wijndummy like je de Wijndummy Facebookpagina, volg je Wijndummy op Instagram en ga naar het Wijndummy YouTube kanaal. Heb je tips? Mail naar info@wijndummy.nl!  Wijndummy

Deel dit :