wijn moldavië glas en fles

Een wijn uit, jawel… Moldavië

Soms heb je de kans wijnen te proeven uit streken of landen die je niet zo snel tegenkomt. Vaak is het op een wijnproeverij van de betere wijnkoperijen of wijnevents en soms neemt een vriend een verrassend wijntje mee van een trip. Zo kwam gezelligheidsfreak Peter laatst bij ons thuis met een witte wijn uit Moldavië (Modolva). Nu moet ik zeggen dat ik toch echt eerst de boeken in moest duiken voor de achtergrond van dit land op het gebied van wijnen, want die kennis heb ik echt niet paraat.

wijn moldavië glas

Moldavië

Moldavië dus, in 1991 ontstaan na het uiteenvallen van de Sovjet Unie, maar de streek kent al een eeuwenoude wijncultuur. In het begin van de twintigste eeuw kende het land nog een goede reputatie in het westen, totdat Rusland besloot het land in te lijven. De Moldavische wijnen vonden onder de Russen gretig aftrek. Geld was er alleen niet voor vernieuwing en dus ging de kwaliteit van de wijn drastisch naar beneden. Toen het land eindelijk weer zelfstandig werd, was er dan ook een grote achterstand ontstaan.

wijn moldavië inschenken in glas

Dank aan de Russen

Toch hebben de Russen uiteindelijk een grote invloed gehad op de kwaliteit van de wijn, maar dan niet op de manier waarop je zou denken. In 2006 deed Rusland wijn uit Moldavië en Georgië in de ban en dus werd Moldavië gedwongen zich op het westen te richten. Om aan die standaarden te voldoen, moest er een kwalitatieve inhaalslag worden gemaakt en dat is best goed gelukt. Het land kent op dit moment meer dan 110 duizend hectare aan wijngaarden, ongeveer net zoveel als in de Franse wijnstreek Bordeaux.

wijn moldavië etiket

Fetească Regală

De wijn die Peter mee heeft genomen is een wijn van het druivenras Fetească Regală, een druif die voorkomt in Roemenië, Hongarije en dus ook Moldavië. De smaak van de druif is fris, beetje zurig met een parfum van bloemen en tropisch fruit. Het zijn ook echt de geuren en smaken die uit het glas springen bij deze wijn Carpe Diem. Een prima zomerwijn die je zowel alleen als met een heerlijke salade of bij de barbecue in je glas kunt hebben. Hopelijk is deze ook snel in Nederland te krijgen. En mocht je deze fles wel ergens tegenkomen, geef dan even een gil!

Voor meer Wijndummy like je de Wijndummy Facebookpagina en volg je Wijndummy op Instagram. En heb je tips? Mail mij danWijndummy

Deel dit :