wijnglas in wijnbar rose

De zon schijnt! Tijd voor een rosé of twee

De zon schijnt en dat betekent dat de flessen rosé weer aangerukt worden. Er is enorm veel rosekeuze en de nadruk lijkt, net als vorig jaar, te liggen op de lichtroze tot bleek koperkleurige rosé wijnen. Donkere rosé wijnen worden nog vaak ten onrechte geassocieerd met zoete en goedkope meuk, maar die aanname is dus verkeerd.
Ja, de goedkope en smerige terras roseetjes zagen er, en zien er soms nog, zo uit. Toch zijn er ook heerlijke donkere droge rosé wijnen te vinden. De kleur heeft namelijk niets te maken met de zoetheid, maar alles met de periode die het sap in contact heeft gestaan met de schilletjes van de blauwe druiven. In de schil zit namelijk de kleur.
Daarbij komt dat er ook nog verschillende manieren zijn om rosé te maken. Het ligt er maar net aan wat de wijnmaker wil of wat er in het gebied is toegestaan.

Directe persing

De blauwe druiven worden geperst waardoor er een klein beetje kleur aan de schilletjes wordt onttrokken. Op deze manier krijg je wel de roze kleur maar zo min mogelijk tannine in het sap. Die kleur is het meest delicate kleurtje onder de rosé wijnen en wordt in het Engels ook wel als ‘blush’ aangeduid.

Korte inweking

Bij deze vinificatiemethode staan de schilletjes wat langer in contact met het sap. Na 6 tot 48 uur, afhankelijk van hoe diep de wijnmaker de kleur wil, wordt het sap afgevloeid en kan de fermentatie beginnen op een lage temperatuur zodat de fruitige smaken behouden blijven.

Saignée

Bij de Saignée methode is rosé maar een bijproduct en gaat het de wijnmaker eigenlijk meer om de rode wijn. Het start net als bij de korte inweking methode, maar dan wordt na verloop van tijd maar een gedeelte van het sap afgevloeid. De rest blijft gezellig bij de schilletjes in het vat om een rode wijn te worden. Het voornamelijk doel van deze manier is om een geconcentreerde rode wijn te maken. De rosé is een bonus. Vaak zijn de rosé wijnen die op deze manier gemaakt worden wat lager in kwaliteit. De ideale druiven voor rosé hebben minder kleur, maar meer zuren dan druiven voor rode wijn en bij deze methode worden dan toch vaak andere druiven gebruikt.

Blenden

Gooi witte en rode wijn bij elkaar en je hebt rosé. Klinkt simpel, maar het is toch echtbacchus wijnfestival rose verboden in Europa. Alleen hele goedkope Nieuwe Wereld (wijnlanden buiten Europa) rosé wijnen worden zo gemaakt. De Champagnestreek is dan weer een uitzondering, dat is het enige wijngebied binnen Europa waar geblend mag worden om rosé Champagne te maken.

Druiven

Er is niet één druivensoort waar rosé van gemaakt wordt. Grenache is een traditionele druif voor de roze wijnen, maar ook cinsault wordt vaak gebruikt. In de Loire vind je bijvoorbeeld rosé van cabernet franc, cabernet sauvignon, pinot noir, gamay en grolleau noir. En zo zijn er nog tal van druivensoorten in verschillende landen waar je een goed glas rosé van kan maken.

Voor meer Wijndummy like je de Wijndummy Facebookpaginavolg je Wijndummy op Instagram en ga naar het Wijndummy YouTube kanaal. Heb je tips? Mail naar info@wijndummy.nl!  

Wijndummy

Deel dit :