Spaanse wijn Arzuaga Ribera del Duero

Op reis door Spanje – Deel 3

Na een aantal prachtige witte wijnen, bubbels en een dijk van een rosé, is het in deel 3 van onze reis door Spanje de beurt aan twee rode wijnen. En dat zijn zeker niet de minste! Niet qua prijs (a € 19,95 – € 65,-) en zeker niet qua smaak. Wat een traktatie dit!

Carlos Serres Tinto Gran Reserva 2012 D.O.Ca Rioja

Druiven: Tempranillo (85%), Graciano (10%), Mazuelo (5%)

De wijn

Echt een verwarmend glas Spaanse wijn met rijp rood en zwart fruit, ceder, mokka en een beetje pure choco. In de smaak komen de kruiden en specerijen nog meer naar voren. Net als getoast eiken en vanille. Alle Tempranillo-, Graciano- en Mazuelo-druiven komen van verschillende percelen van de wijngaard Finca El Estanque. Een wijngaard van 60 hectare die eigendom is van de bodega in de beste gebieden van Haro.

De wijnboer

In het wereldberoemde wijngebied Rioja, maakt Carlos Serres als geen ander krachtige Rioja wijnen die het Rioja Alta terroir weerspiegelen. De zones Alta en Alavesa produceren over het algemeen de beste Riojas en genieten van Atlantische invloeden. Om deze Spaanse wijn volledig tot z’n recht te laten komen, rijpt deze Gran Reserva 36 maanden in Amerikaanse en Franse eiken vaten en daarna nog eens 36 maanden in de fles.

Arzuaga Reserva Especial 2015 D.O. Ribera del Duero

Druiven: Tempranillo (97%) en 3% Merlot (3%)

De wijn

Je moet hier behoorlijk wat voor neerleggen, maar dan heb je ook wel een avond heavenly bliss. Nu ben ik sowieso wel fan van wijnen uit Ribera del Duero, maar deze Arzuaga Reserva Especial slaat werkelijk alles. In de geur heerlijke vanille aroma’s, rijp en sappig rood fruit, choco, mokka en een tikje kruidigheid. In de smaak gaan deze aroma’s ook nog lekker door met een zalvende power finale.

De wijnboer

Bodegas Arzuaga-Navarro vinden we in Vallodolid, midden in de D.O. Ribera del Duero. Er heerst een droog en continentaal klimaat, met hete zomers en koude winters. Ook tussen de dag- en nachttemperaturen heerst een groot verschil. En dat zorgt ervoor dat de zuren en de aroma’s in de druiven uitstekend behouden blijven. En mochten we weer met z’n allen op vakantie kunnen… Naast Bodegas Arzuaga vind je ook Hotel & Spa Arzuaga. Een lekker groot wijntoerisme-complex in Ribera del Duero. Klinkt hemels!

Deel dit :