Spaanse wijn cava

Een reis door Spanje – Deel 1

Vraag iemand een typisch wijnland te noemen en je zal al snel Frankrijk of Italië als antwoord krijgen. Maar net zo divers en groot is wijnland Spanje. En daar mogen we soms best wel even wat meer aandacht aan schenken. Want wat wordt er mooie Spaanse wijn gemaakt. En zeker niet alleen de welbekende Rioja en de zomerse Sangria. Daarom een Spanje drieluik met in elke blog 2 wijnen die uitgelicht worden. In deel 2 duiken we in inheems wit en een rosé en in deel 3 knallen we met twee rode wijnen. 

Cava Bohigas Brut Reserva 2019 D.O. Cava

Druiven: 50% Xarel.lo, 30% Macabeo, 20% Parellada. Oftewel de traditionele drie-eenheid van de Cava productie. Alc. 12%. 

De wijn

Door de Wall Street Journal uitgeroepen tot de beste wijn voor bruiloften en dat snap ik wel. Spaanse wijn cavaPrachtige lichte mousse. Geen agressieve bubbels dus, maar alles erg mooi geïntegreerd. Perfect als aperitief, bij de borrel of inderdaad bij alle feesten en partijen wanneer die allemaal weer door mogen gaan. Mijn bruiloft staat gepland voor eind mei 2021, dus ik heb hoop. Verder allemaal heerlijke aroma’s en smaken als appel, perzik, citrus, toast en sinaasappelschilletjes.

De wijnboer

Fermí Bohigas kent een lange geschiedenis en produceert stille wijnen en cava’s in Conca del l’Anoia in Òdena (Catalonië). Het landgoed van de bodega beslaat 200 hectare en bestaat uit bossen, graanvelden en zo’n 35 hectare wijngaarden. Een team van veertien mensen is druk in de weer om ervoor te zorgen dat er jaarlijks 500.000 flessen wijn gemaakt worden, waarvan 450.000 flessen cava.

Het gebied van deze Spaanse wijn

De D.O. Cava strekt zich uit over meerdere gebieden en wordt volgens de traditionele methode geproduceerd. Dat wil zeggen met een tweede gisting op fles, zoals ze dat ook in Champagne doen. Een normale cava moet minimaal 9 maanden op de gistresten rijpen, maar voor een Reserva zoals in dit geval, is dat minimaal 15 maanden. De cava van Bohigas heeft zelfs 18 maanden gerijpt. Deze rijping zorgt voor een heel scala aan extra fijne/delicate aroma’s, zoals de bekende smaak van brioche in mousserende wijnen die een tweede gisting op fles hebben ondergaan. 

Spaanse wijn cava txakolina

Zudugarai Blanco 2019 D.O. Getariako Txakolina

Druif: Hondarrabi Zuri (100%) Alc. 11%.

De wijn

Spaanse wijn txakolinaTxakolina is niet zo maar een wijn. Het is een lichte, verfrissende en dorstlessende wijn die lekker bij de tapas geschonken kan worden. Deze lichtschuimende verfrissing wordt traditioneel vanuit een speciale schenktuit vanaf grote hoogte in een breed glas geschonken. Geen gigantisch uitgesproken wijn, maar prima als je in de middag aan de pintxos gaat. De lichte pareling en het frisse citrusfruit maken het de perfecte begeleider van vis- en schaaldieren. 

De wijnboer

Het is een echte familie bodega waar ze al tientallen jaren bedreven zijn in het maken van Txakoli. Elders in Spanje ‘Chacoli’ genoemd. Met nieuwe investeringen en technieken proberen ze er alles aan te doen om de Txakoli naar een hoger niveau te brengen, zonder de identiteit uit het oog te verliezen. Deze wijn werd dit jaar nog bekroond met 91 punten door James Suckling en 89 punten door Wine Advocate Robert Parker. 

Het gebied van deze Spaanse wijn

Txakolina en de druif Hondarribi Zuri vinden we in País Vasco (Baskenland), in het noorden van Spanje rond de stad Bilbao. Het klimaat is overwegend Atlantisch, maar meer naar het binnenland variëren de temperaturen sterk. De wijnen kenmerken zich door een klein beetje koolzuur, wat zorgt voor de lichte pareling en een laag alcoholpercentage. 

Spaanse wijn

Meer Wijndummy

Voor meer Wijndummy like je de Wijndummy Facebookpagina en volg je Wijndummy op Instagram. Heb je tips? Mail naar info@wijndummy.nl!  Wijndummy

Deel dit :