wijngaard

De donkere kant van moeder natuur in de wijngaard

Onlangs werd bekend dat delen van wijngaarden in Bourgogne en het overgrote deel van Beaujolais getroffen zijn door harde wind en hagel. Vele wijnboeren zijn grote delen van hun aankomende oogst kwijt, sommigen wel driekwart. De hagelstenen waren dan niet groot, maar door de harde wind werden bladeren van de stokken gerukt en de jonge druiven beschadigd.
Het gebeurt wel vaker dat moeder natuur het niet goed voor heeft met de druiven. Niet alleen tegen de oogst aan kan de natuur voor flink wat schade zorgen. Het hele jaar door is het nagelbijten en de stokken in de gaten houden.

Temperatuur

Alles waar ‘te’ voor staat is verkeerd, dus ook te koud of te warm weer. Als tijdens de winter de temperatuur onder de min twintig graden daalt kan een druivenstok veel schade oplopen

kapotte knop wijngaard
Een deel is afgestorven door vorst in de wijngaard

en zelfs doodgaan. Sommige wijnboeren begraven daarom een deel van hun wijnstok om deze te beschermen. Maar ook in de lente kan het ijzig koud zijn met temperaturen onder nul. Het gevaar is dan dat knoppen die net opkomen al verwoest worden voordat ze ooit kunnen bloeien. Met kachels of windmachines wordt er geprobeerd de vorst van de knoppen af te houden. Of er wordt heel lichtjes wat op gesproeid zodat er een beschermlaagje wordt gevormd.
Te warm is dus ook niet goed. De hitte versnelt de rijping van de druiven, maar kan ook de smaak aantasten wanneer het te snel gaat. De balans in de druif is dan niet goed. Hitte en watertekort gaan hand in hand en wanneer een druivenstok te weinig water heeft, kan het rijpingsproces van de druiven stoppen.

Zon

Druiven hebben zon nodig om te groeien. Als ze te veel in de schaduw staan, kunnen ze zich niet goed ontwikkelen en rijpen. Daarom wordt er goed gekeken naar de locatie van de wijngaard en worden druivenstokken getrimd zodat er niet te veel bladeren zijn die de zon van de druiven inpikken. Te veel bewolking kan leiden tot slechte rijping, een laag alcoholgehalte en onrijpe tannines en aroma’s. Te veel zon kan, net als onze huid, de schil van de druif aantasten en tot bittere smaken leiden.

wijngaarden elzas

Water

Een druivenstok heeft water nodig, maar ook weer niet te veel. Bij te weinig water schiet de druivenstok in de spaarstand. Fotosynthese stopt, bladeren verwelken en druiven rijpen niet meer. Dit kan zelfs leiden tot het afsterven van de druivenstok. Bij te veel water ontstaat er een wildgroei aan groen. Omdat alle energie daarheen gaat, gaat er minder energie naar de druiven om te rijpen en krijgen de druiven minder zon door al dat extra blad. Regenval tijdens het oogstseizoen is ook gevaarlijk. Druiven kunnen opzwellen waardoor er meer water dan smaak in de vruchten zit. De plant is dan ook veel vatbaarder voor rot, zeker wanneer de druiven openbarsten. En zoals nu in Beaujolais het geval is, is hagel in de zomer ook zeker een reëel gevaar. In Argentinië is dat ook nog wel eens een probleem. Daar spannen ze op sommige plekken grote netten over de wijngaard om de schade van de hagel te beperken.

Voor meer Wijndummy like je de Wijndummy Facebookpaginavolg je Wijndummy op Instagram en ga naar het Wijndummy YouTube kanaal. Heb je tips? Mail naar info@wijndummy.nl!  

Wijndummy

Deel dit :