cliffhanger hoofdfoto rieslingweeks

De RieslingsWeeks zijn begonnen!

Happy RieslingWeeks! Huh wat? Juist, RieslingWeeks. Van 2 tot en met 18 juni 2017 kun je in veel wijnwinkels en in restaurants genieten van de mooiste wijnen van onze buurman: Duitsland.

Online kun je kijken welke winkels er meedoen. Je kunt er wijnen proeven en voordelig proefpakketten Duitse wijn inslaan. Kun je thuis eens rustig uitzoeken wat jouw favoriet is.

Maar je kunt je ook in heel Nederland in de watten laten leggen in de verschillende restaurants die aan de RieslingWeeks meedoen. Deelnemende restaurants zorgen voor een 3-gangendiner of lunch voor 45 euro per persoon INCLUSIEF bijpassend Duits wijnarrangement. Per Michelinster komt er wel een tientje bovenop, maar zelfs dan is het natuurlijk een prima prijs.

Deelnemende winkels en restaurants zijn te vinden op heerlijk.nl/rieslingweeks.

rieslingweeks

Duitse wijn

De koning onder de druivensoorten in Duitsland is toch wel Riesling en deze staat dan ook het meest aangeplant. Je kunt niet één proefnotitie geven voor alle Riesling wijnen, want de druif kent vele gezichten. De druif zit van nature hoog in de zuren waardoor het hele frisse wijnen kunnen zijn, maar de smaak verschilt per regio. Van frisse appels en bloemig tot rijpe perziken en van droog tot zoet. Er is bijna voor iedereen wel een Riesling te vinden die in de smaak valt zou je zeggen.

Maar er zijn meer druivensoorten waar onze oosterburen wel raad mee weten, zoals de witte Müller-Thurgau (Rivaner), Silvaner, Grauburgunder (Pinot Gris) en Weissburgunder (Pinot Blanc). Op het gebied van rode wijn regeren Spätburgunder (Pinot Noir) en Dornfelder.

Droog of zoet

Als je even niet oplet in de wijnwinkel kun je er zo vandoor gaan met een zoete Riesling of andere wijn, terwijl je eigenlijk een droge wil of andersom. Gelukkig staat er bij Prädikatswein -wijn met een hoog kwaliteitsniveau- op het etiket van de witte wijnen een indicatie van zoetheid, maar dan moet je wel even weten wat het betekent. In volgorde van droog naar zoet zijn het de termen: Kabinett, Spätlese, Auslese, Beerenauslese, Eiswein, Trockenbeerenauslese. Vooral deze laatste drie zijn echt zoet zoet, echte dessertwijnen. Kabinett is dan weer voor de droge wijnliefhebbers en Auslese voor die van zoete wijn. Spätlese valt daar dan weer net tussenin.

Mocht je niet zo thuis zijn in de Duitse wijnen, dan is het zeker aan te raden eens te kijken waar jouw voorkeur ligt. De kwaliteit bij onze buren is hoog en zeker het proberen waard!

Voor meer Wijndummy like je de Wijndummy Facebookpagina en volg je Wijndummy op Instagram. En heb je tips? Mail naar info@wijndummy.nl!  Wijndummy

 

Deel dit :