lente oogstjaar wijnstok nederlandse wijngaarden

De lente is er! Lammetjes, zon EN wijn van het nieuwe oogstjaar

De lente is weer begonnen en dat betekent niet alleen lammetjes in de wei en hopelijk wat meer warmte en zonneschijn voor ons op het terras, maar ook dat de druivenstokken weer zichtbaar groeien. Rond deze tijd worden de bladeren gevormd die straks onmisbaar zijn om uiteindelijk die witte en blauwe druiven aan de stokken te zien hangen.

champagne wijnstok oogstjaar

Nieuwe oogst

Niet alleen is dit de periode waarin de druivenstokken aan het werk gaan voor de oogst van 2020, maar ook de periode dat de nieuwste oogst gebotteld wordt. De druiven die afgelopen oogstjaar zijn geplukt, tot wijn zijn vergist en kort in de kelder hebben gerijpt, liggen binnenkort als oogstjaar 2019 in de schappen. (Als de aanvoer van wijn in ieder geval nog door blijft gaan in deze tijd.) Het gaat in dit geval om de rode, witte en rosé wijnen die jong gedronken mogen worden. Let er bij dit soort wijnen dus in de winkel of supermarkt op welk oogstjaar je pakt. Ze zullen eerst proberen hun 2018 te slijten, terwijl de 2019 er soms al is. Vooral bij rosé wijnen is het verstandig om zo snel mogelijk over te gaan op de nieuwste oogst. Al helemaal wanneer we kijken naar de wat goedkopere (supermarkt)wijnen. Die zijn dan op hun top terwijl het oude oogstjaar, vooral bij de wat simpele wijn, al op z’n retour kan zijn.

Apostelhoeve 3 oogstjaar

Wijnstok in de lente

In de winter houdt de druivenstok een soort winterslaap. Zodra de temperatuur oploopt zal de druivenstok tekenen van leven vertonen. Een temperatuur van 10 °C wordt ongeveer aangehouden als starttemperatuur voor de jaarlijkse cyclus. De precieze starttijd is dus voor elk gebied weer anders. De takjes en bladeren beginnen te groeien, maar vorst in de lente vormt een reëel gevaar. De wijnregio’s in Bourgogne en Champagne zijn daar bijvoorbeeld erg gevoelig voor. Lentevorst kan een groot deel van de opkomende knoppen verwoesten en zo aan het begin van het seizoen de oogst al in gevaar brengen. Wijnboeren gaan de vorst in het voorjaar vaak te lijf met warmtekachels of sproeien juist wat nevel over de knoppen. Die nevel bevriest wel, maar omdat het zo voorzichtig wordt gedaan, vormt het juist een beschermlaagje om de knop.

Rest van de druivencyclus

In het begin van de zomer begint de bloei en verschijnen de eerste minitrosjes aan de oogstjaar Bourgogne nederlandse wijngaardenstokken. Die trosjes groeien gedurende de zomer uit tot volwaardige druiventrossen. Of het nu een witte of blauwe druif is, in het begin is het altijd groen. Pas later in het groeiproces vindt de kleuromslag plaats. De groene druiven worden geel bij de witte druivenrassen en roodachtig blauw bij de blauwe druivenrassen. Na die kleuromslag heeft de druif nog een maand of zelfs twee maanden nodig om volledig rijp te worden. Binnenin de druif moeten de suikers, zuren en tannines zich ook goed ontwikkelen. Suikers nemen toe, zuren nemen af en de tannine wordt rijp. Wanneer de oogst plaatsvindt hangt af van het klimaat, hoe het jaar is verlopen, het druivenras en of de wijnmaker de druiven juist overrijp of gewoon rijp genoeg wil hebben. Afhankelijk daarvan vindt de oogst plaats in augustus, september of oktober. Soms weten wijnboeren maar kort van te voren wanneer de pluk plaats gaat vinden en houden ze de wijngaard dagelijks in de gaten om het juiste moment te kiezen.

Verschil noordelijk en zuidelijk halfrond

De druivencyclus zoals hierboven beschreven geldt voor de wijngebieden op het noordelijk halfrond. Maar ten zuiden van de evenaar wordt ook wijn geproduceerd. Denk bijvoorbeeld aan Argentinië, Chili, Australië, Nieuw-Zeeland en Zuid-Afrika. Daar start de groei niet rond maart en april, maar rond september en november. De oogstmaanden daar zijn maart en april. De wijnen uit die landen, met als oogstjaar 2019, liggen dus nu al in de winkels. Let wel dat dit alleen de wijnen zijn die geen lange kelderrijping hoeven ondergaan.

Meer Wijndummy

Voor meer Wijndummy like je de Wijndummy Facebookpagina, volg je Wijndummy op Instagram en ga naar het Wijndummy YouTube kanaal. Heb je tips? Mail naar info@wijndummy.nl!  Wijndummy

Deel dit :