wijnetiketten

De jungle der wijnetiketten: vind de weg

Heel leuk hoor al die vrolijke, statige of kunstzinnige wijnetiketten. Maar hoe weet je welke wijn je koopt? Er staat soms zo veel -of juist zo weinig- informatie op zo’n fles, dat je door de etiketten de wijn niet meer ziet.

Termenjunglegrappig wijnetiket

Grand Cru, Appellation d’Origine Contrôlée, Crianza en Reserva, het zijn enkele termen die op etiketten prijken en jou meer moeten vertellen over de wijn en daar falen de etiketmakers al. Ze kunnen zo veel woorden op een papiertje zetten, wijzer word je er niet van. En dan kies je dus maar weer voor dat ene etiket, want daar staat een leuk diertje op of de kleurtjes zijn zo mooi. En hoe de wijn is? Weet jij veel.

Bedrog

Als jij de term ‘Reserva’ of ‘Reserve’ ziet staan denk je wellicht dat je een goede wijn in huis haalt, maar deze blog zou geen ‘jungle der wijnetiketten’ heten als dat zo zou zijn. Bij de Spaanse wijnen betekent Reserva echt iets. Het staat voor een manier van wijn maken die door de wet daar gecontroleerd wordt. De term ‘Reserve’ vind je vaak op wijnen uit andere landen en betekent eigenlijk niets.

Het staat alleen wat krachtiger op een etiket en laat jou denken dat je thuis met borreltijd kan pronken met je fancy ‘Reserve’.

Rode wijnen uit Rioja, Spanje

rioja kader

Wijnen uit de Oude Wereld (Europa) moeten aan een strenge wetgeving voldoen. Op etiketten staat dan ook veel informatie over de wijngaard, de streek en het land, maar welke druif gebruikt is voor de wijn ontbreekt vaak. Je moet dan maar net weten welke druiven in welke streek gebruikt worden. Veel mensen zeggen bijvoorbeeld: ‘Ik drink een Rioja’, maar geven daarmee eigenlijk alleen de Spaanse streek aan waar de wijn gemaakt wordt. De belangrijkste druif uit die streek is de Tempranillo, dus dikke kans dat je gewoon een glas Tempranillo naar binnen zit te gieten. Niet dat het veel uitmaakt, maar dan weet je de volgende keer wel dat je een Tempranillo lekker vindt.

Franse chaos

Frankrijk is een echt wijnland, met heeeeeeeeeeeel veel wijnmakers en dan is een strenge regelgeving wel zo handig. Helaas zijn de Fransen niet alleen gebrand op kwaliteit, ze gaan op hun etiketten uit van veel voorkennis. Zo wordt er met termen gesmeten en staan vaak de gebruikte druivenrassen niet eens op het etiket.

classificatiekader

Enkele Franse wijnen waarbij de druivensoort vaak niet op het etiket staat

Wijngebied Saint-Émilion (Bordeaux): meest gebruikte druiven zijn Merlot en Cabernet Franc.

Wijngebied Sancerre (Loire): meestal fris droge wijnen van Sauvignon Blanc, maar er worden ook rode wijnen gemaakt van Pinot Noir.

Wijngebied Pouilly-Fumé (Loire): gemaakt van Sauvignon Blanc, maar iets voller dan de wijnen uit Sancerre.

Wijngebied Châteauneuf-du-Pape (Rhône): uit dit gebied rond het dorpje Châteauneuf-du-Pape komen kwaliteitswijnen, maar om nou precies te zeggen welke druif er in de wijn zit… Er zijn dertien druivenrassen toegestaan om een echte Châteauneuf-du-Pape te maken (acht blauwe en vijf witte). Meest gebruikt is de Grenache.

wijnetiketten zonder druif

Kortom: it’s a jungle out there

De beste tip is om in de wijnwinkel personeel aan de mouw te trekken als je niet zeker weet welke druiven er in de wijn zitten of welke smaak de wijn heeft. In de supermarkt heb je niet altijd heel veel aan de summiere informatie -fris, droog, lekker bij vis- om je keuze te maken. Het beste is dan om de wijn te googelen op reviews of de Vivino-app op je telefoon te installeren. Of gewoon te proeven natuurlijk.

Meer WijndummyProost

Op de hoogte blijven van blogs en andere Wijndummy facts? Like dan de Wijndummy Facebookpagina en volg Wijndummy op Instagram.

Deel dit :