Sauvignon Blanc op tafeltje

Doe de test: de ene Sauvignon Blanc is de andere niet

Laatst zat ik in een kroeg en raakte met een iets wat aangeschoten -bier drinkende- man in gesprek over kroegwijn. Hij vond Sauvignon Blanc niets en zei dat het overgrote deel van het publiek het ook niet lekker vond.  De eigenaar moest maar Chardonnay gaan schenken.

De discussie

Na eerst stil langs de zijlijn te zitten besloot ik mij voorzichtig in het gesprek te mengen. Ik vond dat je niet alle Sauvignon Blancs en Chardonnays over een kam kan scheren. Het ligt in mijn ogen toch echt aan de smaak en kwaliteit van de wijn. Nu is het nooit zo handig om een discussie aan te gaan in een kroeg wanneer de drank al heeft gevloeid, dus hield ik er op een gegeven moment maar mee op. Maar goed, wellicht vinden jullie het nog interessant 🙂

Chardonyay of Chardonnee

Veel mensen huiveren van Chardonnay omdat ze alleen maar de vettige, boterige versie kennen en in een kroeg graag wat frissers drinken. Dat snap ik zeker, maar niet elke Chardonnay is zo vettig. Je hebt ook hele frisse Chardonnays die weinig ‘hout’ hebben gehad en prima voor de gezellige borrel in de kroeg zijn. Vraag gewoon eens in de wijnwinkel naar de verschillende mogelijkheden en kijk eens of er een Chardonnay tussen zit die je misschien wel lekker vindt. En in de kroeg kun je voordat je daadwerkelijk besteld, ook eerst even vragen of je een klein beetje mag proeven.

Verschillen

Sauvignon Blanc op tafelEn ook bij Sauvignon Blancs zijn er duidelijke verschillen. De smaak van een wijn heeft alles te maken met terroir (ligging van de wijngaard, bodemsamenstelling en klimaat) en dat bepaalt, samen met de personal touch van de wijnmaker, het eindresultaat. Dus, beste meneer uit de kroeg: zet je biertje eens weg en kijk eens een keer hoe verschillend en soms verrassend, Sauvignon Blancs kunnen zijn. De ene SB is de andere niet. En daarbij komt dat kroegwijntjes toch wat hoger in de ‘ik-ben-een-snoepjes-fruit-zuurtje’ liggen, zoals wijnkenner Nicolaas Klei menig supermarktwijntje graag mag omschrijven. Vaak een stuk minder vriendelijk voor hoofd en slokdarm.

Dan nog blijft het natuurlijk een kwestie van smaak en kan ik iets vies vinden wat jij onwijs lekker vindt, of andersom. Even goede vrienden, maar misschien is het volgende testje leuk om thuis uit te voeren. Ontdek de verschillen in de wereld van Sauvignon Blanc en ontdek je smaak! Het zijn gewoon ah-wijntjes, dus prima te doen.

Sauvignon Blanc test

Neem drie of vier wijntjes uit verschillende delen van de wereld. Ik ben bijvoorbeeld gegaanSauvignon Blanc flessen wereld voor een fles uit Frankrijk, Zuid-Afrika en Nieuw-Zeeland. Vooral het verschil met de Nieuw-Zeelandse Sauvignon Blanc is altijd vrij groot. Die wijnen hebben een bijzondere karakteristieke smaak en geur en daar moet je maar net van houden. Tip is dan ook om daarmee te eindigen. In dit geval gaat mijn volgorde voorkeur uit naar:

Zuid-Afrika
Welmoed, Stellenbosch Sauvignon Blanc 2015 € 5,69

Frankrijk
Domaine de la Tour Ambroise, Touraine Sauvignon Blanc 2014 € 5,99

Nieuw-Zeeland
Brancott Estate, Marlborough, Sauvignon Blanc 2014 € 7,99

Mocht je niet bekend zijn met de Sauvignon Blancs uit Nieuw-Zeeland, dan kun je misschien beter gaan voor de Matua, Marlborough, Sauvignon Blanc 2014 € 7,99. Deze is vooral in de neus wat vriendelijker.

Matua Sauvignon Blanc

Wil je Zuid-Amerika toevoegen aan je Sauvignon Blanc-test, ga dan voor de Aliwen Reserva, Undurraga Sauvignon Blanc 2014 € 5,99

Undurraga Aliwen Sauvignon Blanc

Hoe proef je?

Over hoe je nu goed de smaak van de wijn kan beleven, kijk je gewoon nog even op mijn oude blog over proeven. Succes!

Ben erg benieuwd of jij nog iets nieuws hebt ontdekt aan je Sauvignon Blanc voorkeur! Dit testje kun je natuurlijk ook thuis doen met verschillende Chardonnays, van vet tot fris. Stap eens bij een wijnwinkel naar binnen en vraag om drie soorten Chardonnay.

Voor meer Wijndummy like je de Wijndummy Facebookpagina en volg je Wijndummy op Instagram. En heb je tips? Mail mij danWijndummy

Deel dit :