wijntonnen hout

De Arnhemse wijnschatkamer

Ik waan mij ondergronds in de kelders van een oud Frans château waar oude wijnen al tientallen jaren liggen te wachten tot hun eigenaren besluiten om hen op te drinken. Alleen ben ik niet in Frankrijk, maar in een wijnschatkamer in het Gelderse Arnhem. Daar huist rijen flessennamelijk het wijnhuis Robbers & van den Hoogen, een familiebedrijf waar passie voor wijn de boventoon voert. Zij handelen niet alleen wijn, maar hebben ook een wijnmuseum en een ondergronds kelderstelsel waar zoveel flessen wijn liggen opgeslagen dat je na de eerste rij maar stopt met tellen.

De passie voor wijn vind je niet alleen terug in de prachtige kelder, maar vooral ook in het enthousiasme van de mensen die er werken en de uitgebreide kennis die zij met zich meedragen. Je kunt naast een bezoek aan het museum ook kiezen voor een proeverij variërend van drie tot vijf wijnen. Als Wijndummy ga ik natuurlijk voor de laatste optie.

De schatkamer

Tegenover de rijen wijntonnen is een gedeelte van de kelder met hekken afgesloten: de schatkamer. Hierin liggen de duurste flessen tot wel 2500 euro per fles opgeslagen. Voor de één een mooie investering, voor de ander een bewaaritem om bij een speciale gelegenheid te openen of gewoon als pronkstuk voor verhalen op feesten en partijen.

wijnschatkamer

Ik ben stiekem wel blij dat ik en de wijn gescheiden worden door een hek, de kans dat ik met mijn tas per ongeluk toch zo’n stelling met peperdure wijn aanstoot is zo gereduceerd tot nul. Dat is wel anders in de volgende ruimte waar de flessen zich opstapelen tot aan het plafond. Veel flessen liggen daar al tientallen jaren opgeslagen, ze zijn allemaal verkocht aan klanten die hun voorraad hier onder de ideale omstandigheden laten bewaren. Ik kijk mijn ogen uit en draai een paar maal om mijn as, hoofd in de nek, om de immensiteit van de kelder in mij op te nemen. Totdat ik mij besef dat ik op een tiental centimeters van deze bijzondere flessen dubbele axels sta te draaien. Even opletten weer.

wijnmuseum compi

Tijdens de rondleiding kom je van alles te weten over de geschiedenis van het wijnhuis, de verschillende wijnen en krijg je een snelle les in flesafsluiting (voor- en nadelen van kurk, kunststof of schroefdop. En nee, een schroefdop is zeker geen big no-no). Wanneer je weer naar boven gaat voor de proeverij, krijg je uitleg over hoe je wijn het beste kunt proeven en probeer je smaken in de wijn te ontdekken. En als je van te voren nog even kijkt op mijn oude blog over proeven, kom je niet helemaal blanco binnen.

Trip-Tip

Het enthousiasme, de overweldigende ondergrondse collectie, de heerlijke wijnen en de wijnwinkel met genoeg betaalbare superwijnen, maken een bezoek aan het Wijnmuseum in Arnhem tot een ware Wijndummy Trip-Tip. Ohja, en een extra tip: neem een dik vest/jasje mee die kelder in, het is er verrekte koud natuurlijk.

wijnflessen

Op de hoogte blijven van nieuwe blogs? Like dan de Wijndummy Facebookpagina en volg Wijndummy op Instagram!Proost

Deel dit :