cool climate wijnen

Cool climate is hot!

Je hoort en ziet het steeds vaker: cool climate wijnen. Allemaal leuk en aardig maar wat wordt er met die term bedoeld? En nee, het gaat niet puur om eiswein. Het is al geruime tijd hot en happening (pun intended) en er zijn hele wijn symposiums en studies over gehouden. Cool climate is hot!

Cool climate, waar dan?

Wat zijn dan die gewilde cool climate gebieden? Simpel gezegd zijn het de wijngebieden met de wat koelere klimaten. Denk aan de noordelijke Franse wijngebieden zoals Chablis, Bourgogne en Champagne. Maar ook Luxemburg, Duitsland, Oostenrijk, de staten Washington en Oregon in de VS, zuidelijke wijngaarden van Chili, hoog gelegen wijngaarden in Zuid-Afrika, Nieuw-Zeeland, een paar plekjes in Australië en Engeland.

cool climate wijnen Duitsland

Engelse bubbels

Jazeker, Engeland. Ze zijn daar ook zeer bedreven in het maken van mousserende wijnen van dezelfde druivenrassen als in Champagne: chardonnay, pinot noir en pinot meunier. Sommige Britse bubbels worden zelfs in sterrenrestaurants geschonken. Ook de grote Franse champagnereuzen zien er toekomst. Daarom hebben bekende champagnehuizen als Taittinger en Pommery al geïnvesteerd in Zuid-Engeland. Bekende English sparkling wines zijn onder meer die van Ridgeview en Nyetimber.

ccol climate bubbels

Coole druiven

Wat al deze gebieden gemeen hebben, is dat hun gemiddelde temperatuur gedurende het groeiseizoen een stuk lager is dan die van gematigde gebieden, en zeker lager dan de warme regio’s. Je kunt niet zo maar elk druivenras overal aanplanten. Het ene druivenras staat liever met de voeten in de klei, de ander heeft liever kiezels tussen de wortels en dan heb je ook nog de oh zo belangrijke temperatuur factor. Een koel klimaat vraagt om vroegrijpe druivenrassen. Denk dan aan sauvignon blanc, chardonnay, pinot noir en gamay. Het relatief koele klimaat zorgt voor frisse wijnen, vaak delicaat en aromatisch. Veel van dit soort wijnen zijn wit, maar ook rode wijnen van pinot noir en gamay zijn coole jongens. Sterker nog. De meeste rode wijnen van deze druiven, mogen ook best licht gekoeld geschonken worden.

cool climate wijnen weingut

Klimaatverandering

Helaas zorgt de opwarming van de aarde er voor dat de koelere klimaten warmer worden. Dit heeft uiteraard ook invloed op de wijnen die er gemaakt worden. Alcoholpercentages stijgen, want de druiven ontwikkelen meer suikers en die worden tijdens de vinificatie weer omgezet in alcohol. Wijnmakers in gebieden die nu al worden “bedreigd” door hogere temperaturen, hebben soms moeite om de juiste balans tussen suikers en zuren in de wijn te krijgen. En die zuren zijn juist zo belangrijk voor de verfrissende crispy touch die we graag in die wijn willen. Door het minder drastisch snoeien van al het groen, zodat de druiven een beetje tegen de zon worden beschermd, kunnen wijnmakers in de wijngaard tenminste nog iets doen. De andere kant van de medaille laat dan weer meer mogelijkheden zien voor wijnbouwgebieden waar het voorheen wellicht te koel was.

Meer Wijndummy

Voor meer Wijndummy like je de Wijndummy Facebookpagina en volg je Wijndummy op Instagram. Heb je tips? Mail naar info@wijndummy.nl!  Wijndummy

Deel dit :