Chenin Blanc, het visitekaartje van Zuid-Afrika

Smakelijk voor een redelijke prijs. Dat is wat het gros van de consumenten aanspreekt wanneer het gaat om wijnen uit Zuid-Afrika. In de supermarkt, online en in fysieke wijnwinkels is er altijd wel een schat Zuid-Afrikaanse wijnen te vinden. Maar wijn uit Zuid-Afrika is zoveel meer dan alleen een goede prijs-kwaliteitverhouding als je de juiste wijn treft, al zijn er ook tal van premium wijnen uit het land waar liefhebbers met alle liefde flink wat voor willen betalen.

Nederlands tintje

Zuid-Afrikaanse wijn en Nederland zijn nauwer met elkaar verbonden dan dat je misschien denkt. Nederlander Jan van Riebeeck speelde bijvoorbeeld een belangrijke rol bij de wijnbouw van Zuid-Afrika. In 1652 kwam Van Riebeeck als arts aan in het land, in dienst van de Verenigde Oost-Indische-Compagnie. Hij plantte er groente, fruit en wijnstokken en een paar jaar later kon hij zijn eigen wijn maken. Later waren het met name de Fransen, Duitsers en Engelsen die zich bezig gingen houden met wijnbouw.

Steen

Er worden tal van druivenrassen verbouwd in Zuid-Afrika, vooral veel internationale druivenrassen als sauvignon blanc, chardonnay, cabernet sauvignon, merlot en shiraz. Maar de meest typerende en belangrijkste druivenrassen van Zuid-Afrika zijn de blauwe pinotage en de witte chenin blanc. Dit laatste druivenras is ook bekend onder de naam Steen. Vroeger met name gebruikt voor slechte slobberwijntjes, maar tegenwoordig weten goede wijnmakers het juiste terroir voor de druiven uit te kiezen en kunnen er prachtige wijnen van gemaakt worden.

SPOTLIGHT: Simonsig Chenin Blanc 2021

Simonsig wijn kent een lange geschiedenis. De Simonsig chenin blanc zag in 1968 het licht en was daarmee de eerste wijn van het wijnhuis. Simonsig Wine Estate werd opgericht door Frans Malan en is vandaag de dag niet meer weg te denken uit de Stellenbosch wijnregio (Westkaap).

In het glas

Blinkend lichtgeel/groen van kleur met een frisfruitig bouquet van bloesem, meloen, gele grapefruit, appel en een stenige mineraliteit. Sappig, fris en dorstlessend van smaak met frivool fruit, zoals grapefruit, witte perzik, peer, abrikoos en een partje limoen. Past goed bij gebakken vis, asperges, lichte voorgerechten en is perfect als borrelwijn.

Mineraalrijke dorstlesser vol fris fruit

Meer Wijndummy

Wijndummy

Voor meer Wijndummy like je de Wijndummy Facebookpagina en volg je Wijndummy op Instagram. Heb je tips? Mail naar info@wijndummy.nl!  

Deel dit :