Chardonnay, de kameleon onder de druivenrassen

Ben jij ChardonNEE of ChardoYAY? Chardonnay is nu eenmaal een druif waar mensen van houden, of niet. Al moet ik zeggen dat kamp ‘nee’ zich vaak afzet tegen de op hout gerijpte boterige, vette chardonnay wijnen. En kunnen ze vaak prima leven met een knisperfrisse Chablis of andere frisdroge wijn van dit druivenras. De ene chardonnay is de andere namelijk niet. Het druivenras wordt dan ook niet voor niets bestempeld als de kameleon onder de druivenrassen.

Wereldreiziger

Chardonnay is alom bekend en wordt in tal van landen aangeplant. De druif doet het goed is relatief koele gebieden en in warme gebieden. Denk aan de Franse Bourgogne, Champagne, België, Groot-Brittannië, maar ook in Chili, Zuid-Afrika, Australië, Nieuw-Zeeland en de Verenigde Staten. Het is maar een kleine greep uit de landen waar dit witte druivenras staat aangeplant.

Chardonnay uit de USA

In de Verenigde Staten is Californië de belangrijkste wijnstaat. ‘Wine Country’ is dan ook wereldwijd bekend met de regio’s Napa Valley en Sonoma als hoofdrolspelers. Het klimaat van Californië is zeer geschikt voor de wijnbouw. Het regent er vrij weinig, de zon schijnt uitbundig en Grote Oceaan tempert de grootste hitte en laat de druiven op hun gemak groeien. Al wordt de regio wel elk jaar geteisterd door bosbranden. Vele wijnhuizen zagen hun wijngaarden en gebouwen al tot op de grond toe afbranden.

Voor ieder wat wils

Rood, wit, rosé, mousserend, het is er allemaal in Californië. Voor rode wijnen worden met name de druivenrassen cabernet sauvingon, pinot noir, zinfandel, merlot en syrah gebruikt. Voor witte wijnen zijn dat chardonnay, colombard, sauvignon blanc en pinot gris.

SPOTLIGHT: Panamera chardonnay 2021

De druiven voor de Panamera Chardonnay liggen in Central Valley en Central Coast in Californië. Om zoveel mogelijk fruit in de wijn te houden, wordt de Panamera wijn gevinifieerd in temperatuur gecontroleerde roestvrijstalen tanks. Door de temperatuur laag te houden blijft het fruit en het minerale karakter van de wijn behouden. Een deel van de wijn rijp 6 tot 8 maanden op Franse eiken vaten. Ook wordt er gebruik gemaakt van Amerikaanse houten staven om een voller karakter aan de wijn mee te geven.

In het glas

Blinkend licht goudgeel. Mineraal en licht kruidig van geur vol botterbabbelaar, meloen, ananas en gele pruim. Vol, maar fris van smaak. Rokerig met perzik, meloen, vanilleboter en ananas. Een perfect glas voor de ChardoYAY fans en heerlijk bij romige risotto’s, kip (ongeacht hoe je die gaat bereiden), vis in botersaus en bij een gezellige borrelplank.

Meer Wijndummy

Voor meer Wijndummy like je de Wijndummy Facebookpagina en volg je Wijndummy op Instagram. Heb je tips? Mail naar info@wijndummy.nl!  Wijndummy

Deel dit :