Wereld Champagne Dag 1

It’s Global Champagne Day!

Hierperdepiep hoera het is Global Champagne Day! Vandaag, op 19 oktober, vieren we het bestaan van de wereldberoemde bubbel.

Raar maar waar

Het is eigenlijk best gek, maar wij Nederlanders drinken verdomd weinig champagne. Oud en Nieuw is vast prik (pun intended), maar daar buiten lijken we deze mousserende wijn te vergeten. True, het is ook niet iets wat je even elke dag naar binnen werkt, aangezien het dan een behoorlijke aanslag op je bankrekening zou zijn. Maar een glas champagne buiten feestelijke momenten om, is echt niet zo gek hoor. Ik bedoel… een champagne ontbijt bijvoorbeeld. Ooit gedaan? Zo fijn! Gewoon omdat het kan.

champagne

Champagne 1.0.1.

Champagne mag alleen champagne heten als het uit het gebied Champagne komt, alle andere bubbels (cava, prosecco, crémant, moscato d’Asti etc.) zijn GEEN champagne! Er gelden strenge regels wat betreft druivenrassen, oogstmethodes etc. Zo mag je er niet met een machine oogsten en gaat dus alles met de hand. De drie belangrijkste druivenrassen zijn het witte druivenras chardonnay en de twee blauwe druivenrassen pinot noir en pinot meunier. Er zijn nog vier andere witte druivenrassen toegestaan, maar die vormen nog geen half procent van de totale aanplant. De druiven hebben allemaal andere eigenschappen die op hun beurt weer voor andere smaaksensaties zorgen. Vaak zijn champagnes blends van de drie rassen, maar er zijn ook monocépages. Van één druivenras dus.

champagne reis

Smaak

Ik vind het altijd jammer wanneer mensen zeggen dat ze niet van champagne houden, want vaak zijn ze dan alleen de zure meuk gewend die ze op oudejaarsavond naar binnen werken. En vaak was het niet eens champagne, maar een andere goedkope bubbel. Dat geeft natuurlijk niet, ik wil alleen aangeven dat er echt leuke parels zijn die ook niet zoveel hoeven te kosten. Althans voor champagne dan. De truc zit ‘m er vooral in om achter jouw persoonlijke smaak te komen. Ik houd bijvoorbeeld wat minder van blanc de blancs, een champagne van alleen witte druivenrassen en vaak dus alleen van chardonnay. Die heeft vaak een hoger zuurgehalte. Ik ga dan liever voor een blend met het grootste percentage van pinot noir of pinot meunier of een blanc de noirs. Die laatste wordt dan alleen van blauwe druivenrassen gemaakt. Die is vaak wat fruitiger.

champagne Hubert paulet rondleiding

Prijzig

Zoals gezegd: champagne is prijziger dan de meeste flessen wijn, maar dat is ook niet zo gek. De kosten voor de druiven worden per kilo berekend en die prijs ligt in Champagne hoger dan in andere gebieden, namelijk op zo’n 5 euro. Met de hoeveelheid die je nodig hebt voor één fles champagne zit je al zo op € 7,50 en dan heb je alleen nog maar de druiven. Je moet dan nog door het hele wijnmaak proces heen. En vergeet niet dat al die plukkers ook nog betaald moeten worden. Een goede champagne onder een tientje ken ik niet en dertig euro is echt een goede, relatief goedkope, prijs. Bij de grote merken betaal je ook nog extra voor de naamsbekendheid, dus juist een champie van een klein boertje is zeker het proberen waard. Zoals jullie wellicht weten, ben ik dus enorm fan van de bubbels die DisDonc importeert. Heerlijke champagnes voor prima prijzen. Je kunt bij haar ook een proefpakket kopen met drie halve flesjes van drie verschillende kleine champagnehuizen.

dis donc sabreren bacchus wijnfestival champagne

Het proces in een notendop

Na de normale gisting volgt er bij champagne een tweede gisting op de fles. De champagne wordt dan in extra sterke flessen met een kroonkurk gebotteld met de zogenoemde liqueur de tirage, een mengsel van suiker, wijn en gist, om de tweede vergisting op gang te brengen. Bij dat proces ontstaat de bubbel omdat het koolzuurgas dat vrijkomt niet kan ontsnappen. De flessen blijven dan een tijdje liggen om het proces wat tijd te geven en nieuwe aroma’s te creëren. Voor champagnes zonder oogstjaar, dat wil zeggen dat de wijn is geblend met basiswijnen uit verschillende jaargangen, is die tijd minimaal 15 maanden. De druk bouwt zich dan in de fles op tot 5 of 6 bar. Vroeger draaide een remueur de flessen dan stuk voor stuk een kwartslag terwijl de flessen met de hals schuin naar beneden lagen. Zo kon het gistbezinksel naar de hals zakken, want je wil wel een heldere champagne. Tegenwoordig hebben ze daar hyper moderne gyropalettes voor die dat proces automatiseren. Dat stuk bezinksel wordt vervolgens ondergedompeld in een ijskoude oplossing zodat de prop bevriest. De kroonkurk wordt verwijderd en de prop vliegt eruit. En dat gaat met behoorlijk wat kracht. Dat proces heet dégorgement. Daarna wordt de liqueur d’expédition toegevoegd. De fles wordt aangevuld en krijgt een bepaalde hoeveelheid suiker, dosage, om de zoetheid te bepalen. In het filmpje hieronder kun je een sfeerimpressie bekijken van een reis die ik met DisDonc naar de Champagne maakte. Daar zie je ook met welke kracht de prop uit de fles schiet.

Happy Global Champagne Day!

Bekijk hier het sfeerverslag van de champagnereis

Meer Wijndummy

Voor meer Wijndummy like je de Wijndummy Facebookpagina, volg je Wijndummy op InstagramTwitter en ga je naar het Wijndummy YouTube kanaal. Heb je tips? Mail naar info@wijndummy.nl!  Wijndummy

Deel dit :