champagne oud en nieuw disdonc

Champagne ja of nee? Een handvat voor bubbel plezier

Een bubbel is altijd feestelijk en ze komen in alle soorten en maten, maar het is misschien wel handig om wat handvatten te hebben. Zo huiveren sommige mensen van champagne. Niet alleen vanwege de prijs, maar ook vanwege de smaak. Beide factoren zijn makkelijk te verklaren. Ten eerste de prijs. De grond in Champagne is enorm duur en waar de kostprijs per kilo druiven in een ander gebied rond de euro, of twee euro kan liggen, is dat daar zeker vijf euro. Voor de betere stukjes schiet die prijs zelfs nog verder omhoog. Een fles champagne onder een tientje is dan ook niet te vinden. Tel daarbij het zeer intensieve vinificatieproces (productieproces) en de daar bijhorende kosten en je zit met gemak op de 35 euro per fles. Verder daarboven gaan er nog andere factoren meespelen zoals methodes die zijn gebruikt in de kelder en natuurlijk het marketing punt. Hoe bekender de naam, des te meer je soms ook puur voor die naam zal betalen. En dat zegt dan weer weinig over de kwaliteit.

Champagne 4

Champagne mag overigens alleen champagne heten wanneer het daadwerkelijk uit de gelijknamige Franse streek komt en daar vervolgens op de juiste manier, zoals vastgelegd in de regels, is gemaakt.

Smaak

Wat smaak betreft is het ook wel een kostendingetje. De meeste mensen die champagne maar zure meuk vinden, kiezen vaak de verkeerde. Goedkoop is toch vaak duurkoop in dit geval en vaak gaat het niet eens om echte champagne. Als je niet van zuur houdt, maar wel champagne wil, ga dan voor een blanc de noirs variant of een champagne van pinot meunier. De drie druiven in de champagne zijn de witte chardonnay en de twee blauwe druivenrassen pinot noir en pinot meunier. Een blanc de noirs is alleen gemaakt van de blauwe rassen en daardoor vaak wat minder zuur dan een champagne alleen van chardonnay (blanc de blans). Vaak zit er in een champagne overigens van alle drie wat.

champagne reis overzichtsfoto

Favoriet

Een champagne van alleen pinot meunier is wat ronder en toegankelijker voor de meeste mensen. Mijn favoriet daarvoor is de Louis Casters van honderd procent pinot meunier, verkrijgbaar in de webshop van DisDonc. Die heeft ook nog eens een hele vriendelijke prijs van €32,50. Wil je all out, dan raad ik de Cuvée Risléus van Hubert Paulet aan, ook van DisDonc. Hmmmmmmmm! De Champagne van Pommery is ook een prima bubbel voor een prima prijs. Die is gemaakt van alle drie de druivenrassen en heeft een prima prijs-kwaliteit verhouding. Normaal rond de 33 euro, maar in deze tijd nog wel eens met een actieprijs van zo’n 26 euro.

Foutje

Een andere fout die we met champagne en andere bubbels vaak maken is het moment waarop we het drinken. Het wordt vaak alleen gedronken tijdens oud en nieuw en dan precies om twaalf uur met een schaal oliebollen ernaast. Wanneer je dan een droge champagne inschenkt knallen de zuren uit je glas enorm met die zoete en vette oliebol. Dat is niet alleen jammer van je oliebol, maar ook enorm zonde van je champagne. Wil je de twee wel combineren, ga dan voor een demi-sec bubbel met een licht zoetje. Persoonlijk drink ik het liefst de beste bubbel aan het begin van de avond zodat je nog echt kunt genieten van de smaak.

champagne flessen

Alternatieven

Natuurlijk zijn er ook genoeg alternatieven voor champagne en kennen veel landen en gebieden wel een eigen bubbelspecialiteit. Een kleine greep uit de wereldwijde bubbels:

Crémant: Andere gebieden in Frankrijk maken op dezelfde manier als in Champagne ook bubbels. Denk aan Crémant de Loire/Jura/d’Alsace/Bourgogne etc. De Jumbo heeft bijvoorbeeld een prima Crémant de Bourgogne voor €9,99. Overigens van 5 december t/m 1 januari in de aanbieding voor €6,79. Echt een aanrader. Crémants worden gemaakt van de druivenrassen die in de betreffende regio gebruikt mogen worden. De ene crémant is de andere dus niet!

Prosecco: De Italiaanse bubbel prosecco komt ook in allerlei varianten de markt op. ‘Frizzante’, met een touwtje of gewone draaidop, heeft een minder hoge druk en is wat simpeler dan een ‘spumante’. De ‘spumante’ wordt afgesloten met een champagnekurk en ook zo’n kooitje vanwege de hogere druk. Deze zijn vaak wat smaakvoller. Maar wil je echt voor een goede prosecco gaan, ga dan voor eentje met de toevoeging ‘Valdobbiadene’. Dit geeft een gemeente aan in de Italiaanse regio Veneto waar de betere prosecco’s vandaan komen.

Cava: De cava komt uit Spanje, wordt ook op dezelfde manier gemaakt als champagne. Er worden weer andere druiven voor gebruikt, de klassieke rassen zijn: macabeo, parellada en xarel-lo. Mijn huidige favoriet is de Reyes de Aragon van de Wijnbeurs. Een Brut Nature, dus zonder toegevoegde suiker. Lekker strak droog, maar wel met enorm veel smaak!

Cava hoogvliet 1

Sparkling Shiraz: Wil je een keer wat anders of zoek je de perfecte wijn bij je pure chocolade toetje? Ga dan voor een Sparkling Shiraz. Een bubbel uit Australië van, jawel, rode wijn! Gemaakt van de druif shiraz (gôh). Grapedistrict verkoopt een leuke van Schild Estate voor €16,59.

chocolade en wijn 2 moederdag

Meer Wijndummy

Voor meer Wijndummy like je de Wijndummy Facebookpagina, volg je Wijndummy op Instagram en ga naar het Wijndummy YouTube kanaal. Heb je tips? Mail naar info@wijndummy.nl!  Wijndummy

Deel dit :