cava en prosecco

Cava versus Prosecco

Je hebt verschillende soorten bubbels die verkocht worden. Natuurlijk is er Champagne, maar de wat vriendelijker geprijsde Prosecco en Cava worden toch vaker opengetrokken. De één komt uit Spanje en de ander uit Italië. Allebei een lekkere, gezellige bubbel, maar hoe zit het met deze sprankelende dranken?

Prosecco

Er zijn twee vastgestelde regio’s in Italië waar Prosecco wordt gemaakt: Prosecco DOC en Conegliano-Valdobbiadene DOCG. Prosecco DOC beslaat een groot gedeelte van de regio’s Friuli en Veneto, ten noordwesten van Venetië. Conegliano-Valdobbiadene DOCG is dan weer de Porsche onder de Prosecco’s en is van hogere kwaliteit. De steden/gemeenten Conegliano en Valdobbiadene liggen ten noorden van Venetië. De druiven die voor deze Prosecco gebruikt worden, moeten geplukt worden van wijngaarden die op steile hellingen tussen deze twee steden liggen. De termen ‘Cartizze’ en ‘Rive’ zijn kwaliteitslabels die op de fles gezet kunnen worden zodat je weet dat die Prosecco wel van uitzonderlijke kwaliteit moet zijn.

cava prosecco liggend

Druif

De druif die voor Prosecco wordt gebruikt, heette vroeger ‘Prosecco’, maar om de integriteit van de regio’s te beschermen is de naam veranderd in ‘Glera’. De methode die wordt gebruikt is de ´Tank Method´ waarbij de tweede fermentatie niet in de fles, zoals bij Champagne, maar in een afgesloten bak plaatsvindt. Deze methode is goedkoper dan de traditionele methode.

Frizzante, Spumante en Tranquilo

Er zijn drie soorten Prosecco: Frizzante, Spumante en Tranquilo. Deze laatste komt maar erg weinig voor en heeft geen bubbel, het is een “stille” Prosecco. Het verschil tussen Frizzante en Spumante zit ‘m in de bubbel. Spumante heeft een sterkere en meer verfijnde bubbel dan de Frizzante en is daarom ook altijd afgesloten met een champagnekurk en de bijbehorende muselet (dat metalen kapje). De Frizzante heeft een touwtje of zelfs een schroefdop en is zeg maar de instap-prosecco. De druk in de fles is minder dan 3 bar, terwijl dat bij een Spumante meestal 5 bar is. Het verschil komt door de twee vergisting die de Prosecco ondergaat om de bubbel te krijgen. Bij de Frizzante is dat korter en het is meestal een wat simpelere wijn.

cava liggend

Cava

Cava is het Spaanse antwoord op bubbels. In tegenstelling tot veel andere wijnen, beslaat Cava niet één gebied. Er zijn verschillende plekken in Spanje waar Cava wordt gemaakt, en wel op dezelfde manier als dat Champagne wordt geproduceerd. De meeste Cava wordt gemaakt van druiven van de Catalaanse wijngaarden in de regio Penedès. Andere gebieden zijn bijvoorbeeld Rioja, Navarra en Valencia.

De druiven

De druiven die traditioneel voor Cava worden gebruikt zijn Macabeo (ook soms Viura genoemd), Xarel-lo en Parellada voor de witte Cava’s en Garnacha en Monastrell voor de rosé bubbels. De laatste tijd worden er ook Cava’s gemaakt met de traditionele Champagne druiven als Chardonnay en Pinot Noir. Deze twee zijn nu toegestaan, maar dat zorgde wel voor heel wat gefronste wenkbrauwen onder de Spanjaarden en sommigen verafschuwen deze ontwikkeling nog steeds.

Voor meer Wijndummy like je de Wijndummy Facebookpaginavolg je Wijndummy op Instagram en ga naar het Wijndummy YouTube kanaal. Heb je tips? Mail naar info@wijndummy.nl!  

Wijndummy

Deel dit :