hoofdfoto bubbels wijndummy

Wist je dat? Bubbel weetjes

Deze tijd van het jaar is DE tijd van de bubbels. Hoewel je het hele jaar door wel aan de champie kan, gaan er in december toch heel wat meer over de toonbank. En andere bubbels natuurlijk, want proosten op het nieuwe jaar kan met alles. Hoog tijd voor een stukje wist-je-datjes over deze feestelijke wijnen.

Champagne: Wist je dat…

…champagne alleen Champagne mag heten, als het uit de volgens de wet afgebakende streek Champagne komt? Soms wordt deze grens nog wel eens herzien. Champagneboeren kunnen dan een paar vierkante meter grond erbij krijgen of juist de pech hebben ineens buiten het gebied te vallen. Best zielig eigenlijk.

bubbels in spiegel…de drie meest belangrijke druivenrassen in de Champagne Chardonnay, Pinot Noir en Pinot Meunier zijn?

…de meeste champagnes wit zijn, maar tweederde van de druiven die gebruikt worden blauwe druivenrassen zijn? De kleur van blauwe druiven zit in de schil, want van binnen is het sap gewoon wit. Om ervoor te zorgen de schil geen kleur afgeeft, mag er niet met een machine geplukt worden. Alles gaat met de hand om de druiven niet te beschadigen en zo de kans op het afgeven van kleur te vermijden.

…je bij sommige champagnes nog even lekker wat extra neertelt om dat dure château te onderhouden?

…ze in de Champagne de enige in de EU zijn die witte en rode wijn mogen mengen om er een rosé versie van te maken?

…een Blanc de Blanc champagne alleen van witte druivenrassen is gemaakt? Het gaat hierbij bijna altijd om Chardonnay, maar er zijn een paar uitzonderingen met andere witte druivenrassen. Al zijn die bijna verdwenen in de streek. Blanc de Noirs champagne kan alleen worden gemaakt van Pinot Noir en Pinot Meunier.

Andere bubbels: Wist je dat…

…wanneer een bubbel op dezelfde manier als champagne gemaakt wordt er op het etiket vaak ‘tradiotonal method’ of ‘méthode traditionelle’ staat? Voorbeelden in Frankrijk hiervan zijn Crémant d’Alsace, Crémant de Bourgogne, Crémant de Limoux en Crémant de Loire.

…Cava de bubbel uit Spanje is? Deze wordt ook volgens de traditionele methode gemaakt. Van 150 kilo druiven mag 100 liter sap geproduceerd worden.

…Asti een zoete bubbel uit Italië is? Niet mijn smaak, maar je zou het kunnen serveren bijbubbels een dessert met fruit. Het alcoholpercentage is vrij laag, zo’n 7 tot 7,5%.

…de druivensoort Prosecco van naam is veranderd en nu Glera heet? de wijn wordt wel gewoon verkocht onder de naam Prosecco.

…Duitsland ook een grote producent is van bubbels? Daar wordt het verkocht onder de naam Sekt. de basiswijnen hiervoor worden vaak uit Frankrijk of Italië gehaald en in Duitsland omgezet tot een bubbel.

…er ook bruisende wijnen uit de Nieuwe Wereld (alles buiten Europa) komen? Zo is een sparkling Shiraz (rode bubbel) uit Australië erg aan te raden. Een echte Australische specialiteit.

Voor meer Wijndummy like je de Wijndummy Facebookpagina en volg je Wijndummy op Instagram. En heb je tips? Mail mij danWijndummy

Deel dit :