hoofdfoto wijnreis Bordeaux rozenstruiken wijngaard

Bordeaux voor wijndummies

Bordeaux… een stad vol prachtige architectuur, winkels, musea en natuurlijk overheerlijk eten EN drinken. Want wie kent de reputatie van de Bordeauxwijnen nou niet?

saint emilion op terras Bordeaux

Bordeaux ligt in het zuidwesten van Frankrijk en sommige van de meest exclusieve rode en zoet witte wijnen komen hier vandaan. Het wordt gezien als één wijngebied, maar kent verschillende gezichten. Bordeaux is onder te verdelen in drie gebieden: de Linkeroever (Médoc, Haut-Médoc en Graves), de Rechteroever (Blaye en Libourne) en in het midden Entre-Deux-Mers.

In een fles Bordeaux zit vaak meer dan 1 druivensoort en de verschillende gebieden staan weer bekend om hun eigen blend. De meest voorkomende blauwe druivensoorten zijn: Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot en Petit Verdot. Wat wit betreft zijn het: Sémillon, Sauvignon Blanc en Muscadelle. Rood domineert, maar er zijn ook zeker mooie droge witte wijnen die uit de streek komen.

bordeaux map2
bron: la route des vins

Linkeroever

Op de Linkeroever regeren Cabernet Sauvignon en Merlot en staat er ook wat Cabernet Franc aangeplant. Merlot wordt gebruikt in blends om de Cabernet Sauvignon wat zachter te maken en de wijn meer body te geven. De appellations met de hoogste kwaliteit zijn van noord naar zuid: Saint-Estèphe AC, Pauillac AC, Saint-Julien AC, Margaux AC en Pessac-Léognan AC. Het is ook op de linkeroever dat de beroemde wijnhuizen als Châteaux Lafite, Latour, Margaux, Haut-Brion en Mouton-Rothschild te vinden zijn.

bourg in schenken Bordeaux

De kwaliteitswijnen kenmerken zich door een hoog tanninegehalte, zwarte bessen en houttonen. De wijnen kunnen zich nog lang ontwikkelen waardoor er later nog aroma’s van ceder bij komen.

De witte kanjers

Barsac en Sauternes zijn twee kleine gebieden binnen de Bordeaux regio waar echte premium zoete dessertwijnen gemaakt worden. De zoete wijnen van Château d’Yquem worden gezien als de crème de la crème.

Bordeaux dyquem
Bron: Mimi Vineyard Wines

Sémillon en Sauvignon Blanc zijn de belangrijkste witte druivenrassen waar zowel droge als zoete wijn van gemaakt wordt. Droge witte wijnen worden uitgebracht onder de algemene Bordeaux AC of de appellations Graves AC, Entre-Deux-Mers AC en Pessac-Léognan AC. Deze laatste staat met name bekend om de hoge kwaliteit droge witte wijn.

Entre-Deux-Mers

Vraag je in de winkel om een fles Entre-Deux-Mers, dan krijg je een droge witte wijn. Hier spelen Sauvignon Blanc, Sémillon en Muscadelle de hoofdrol. Uit het gebied komt ook rode wijn, maar die wordt verkocht onder de algemene Bordeaux appellation of Bordeaux Superieur. Deze wijnen zijn goedkoper, maar de kwaliteit is ook lager dan op de Linker- of Rechteroever.

Rechteroever

Op de Rechteroever vinden we de wereldberoemde appellations van Saint-Emilion en Pomerol, waar ook de befaamde Pétrus en Le Pin vandaan komen. Hier zwaait Merlot de scepter, gevolgd door Cabernet Franc. In vergelijking met de Linkeroever, zijn de wijnen van Saint-Emilion zachter en rijker. Hier komen de indrukwekkende aroma’s van rode bessen en pruim meer naar voren. Hoe ouder ze worden, des te meer tabak en ceder erbij komen kijken. In Pomerol zijn de wijnen rijker, kruidig en met aroma’s van bramen.

Saint Emilion Bordeaux
Saint-Emilion Bordeaux

Meer Bordeaux

Dit was Bordeaux in een notendop. Wijnen onder de normale Bordeaux appellation zijn prima te betalen, maar zet deze eens naast een duurdere wijn uit de streek en proef het verschil. Dan valt dat ah-Bordeauxtje in het niet.

Kijk ook eens op het Wijndummy YouTube Kanaal!

Voor meer Wijndummy like je de Wijndummy Facebookpagina en volg je Wijndummy op Instagram. En heb je tips? Mail naar info@wijndummy.nl!  

Wijndummy

Deel dit :