blauwe wijn bij tent

De blauwe wijn blijft rijkelijk vloeien

Blauwe wijn, wanneer houdt de trend op? Of misschien houdt het wel nooit op. Zolang de glazen nog altijd worden besteld op de terrasjes en de flessen nog steeds onder gegrinnik worden weggeven en met ongeloof worden ontvangen, zal er blauwe wijn geschonken worden.

blauwe wijn in glas

Gezeur en gezanik

Maar zo’n trend zorgt ook voor gezeur en gezanik bij wijnkenners, fijnproevers en mensen die er ook gewoon wat van vinden. Ik vind het allemaal prima. Ik heb namelijk nog geen enkele blauwe wijn gezien met een etiket waarop staat dat het een Grand Cru is. Er wordt ook helemaal niet gezegd dat het de beste wijn is die je ooit zult proeven. Wat mij betreft hoef je dan ook niet op alle slakken zout te leggen. Het is niet alleen een kwestie of je er van houdt ja of nee, maar vooral ook of je er de humor van in kunt zien.

Flesjes blauw

Vlak voor mijn vakantie krijg ik nog eens twee blauwe wijnen op de mat: Ennius, een blauwe wijn in grasmousserende blauwe wijn en een fles Passion Blue Chardonnay. Aangezien het hier rotweer is en ik wel vind dat je dit soort wijnen gewoon lekker in de zon moet drinken, besluit ik ze mee te nemen naar Frankrijk. Alleen al om op een leuke Franse camping tussen de kritische Fransozen een flesje blauw open te trekken.

In een eerdere blog over blauwe wijn legde ik al uit hoe het zit met de kleur (de kleurstof wordt gehaald uit de schil van blauwe druiven) en dat het veelal gaat om zoetere varianten van witte wijn. Voor de echte liefhebbers van (been)droge witte wijnen is een blauwtje misschien een stap te ver, maar voor een beetje lol ben ik wel te porren.

Ennius Frizzante

Zoals ze ook wel eens zeggen van een bepaald biertje: alleen als ie ijs en ijskoud is. Deze bubbel moet inderdaad koud gedronken worden, het liefst rond de 5 à 7 graden. Dat is op de camping nog een uitdaging, maar het lukt toch redelijk. Anders dan de andere blauwe wijnen, die over het algemeen van Chardonnay druiven worden gemaakt, komt deze wijn van de Moscato druif. De smaak is zoet met tonen van citrus. De drinktemperatuur is wel iets om op te volgen, want zodra de wijn lauw wordt, begint het wel erg snoeperig te worden. Wat ik vooral leuk vind, is dat het hier om een mousserende wijn gaat. Die kende ik nog niet in de smurfenvariant.

blauwe wijn bubbels in glas

Passion Blue

Zodra je de wijn ruikt, komt er een ongelofelijke zoetheid naar boven. Des te opvallender is die eerste slok. Er is namelijk weinig zoetheid te bekennen en dat is erg prettig. Van de vier blauwe wijnen die ik nu heb geproefd is dit toch wel de droogste. Positief puntje. Ook deze wijn mag trouwens lekker koud gedronken worden, zo rond de 7 graden.

inschenken blauwe wijn passion blue

Ennius Frizzante en Passion Blue zijn allebei te verkrijgen bij Wijnpakkettenonline.

Inmiddels hebben wij op de camping al aardig wat scheve ogen verzameld van de Franse campinggangers, maar zo lang ze niet met hooivorken naar onze tent toelopen, gaan wij lekker door.

Voor meer Wijndummy like je de Wijndummy Facebookpagina en volg je Wijndummy op Instagram. En heb je tips? Mail mij danWijndummy

Deel dit :