hoofdfoto blauwe wijn gik

Blauwe wijn?! Ach ja, waarom ook niet!

Toen ik het voor het eerst op Instagram voorbij zag komen, dacht ik dat het een grap was. Maar nee, blauwe wijn bestaat echt. Gïk is bedacht door een groep Spaanse twintigers die het wel tijd vonden voor een kleine revolutie in de starre, strakke wijnwereld vol regels. Na een tijdje experimenteren was Gïk een feit en inmiddels wordt de blauwe wijn in verschillende Europese landen verkocht, ook in Nederland!

fles blauwe wijn gik met glas

Blauwe wijn

Met een flinke dosis spanning trek ik mijn fles Gïk open. Het voelt toch een beetje tegennatuurlijk om iets blauws te drinken. Toen ik de eerste foto’s van de blauwe wijn op Facebook zette, was antivries een populair woord. Maar het is ook gek dat we nu afstand doen van bizarre eet- en drinkkleuren terwijl we als kind verlekkert smurfenijs en regenboog Slush Puppies naar binnen werken. Kinderen doen niet aan wat normaal is of welke regeltjes gevolgd zouden moeten worden. Ze zien alleen het leuke van iets in en als volwassenen zijn we dat soms kwijt. Dus nee, die blauwe wijn is helemaal niet zo gek, wees gewoon eens niet zo volwassen, lijkt het te zeggen.

fles blauwe wijn

Maar goed, het moment van de waarheid…. 3…2…1…Proost!

Verrassend

Is het rode wijn? Is het wit? Geen idee. De geur lijkt op die van witte wijn, maar qua smaak heeft het wel zowel iets van rood als van wit. In ieder geval is het erg fruitig, zoet, maar niet zo zoet dat je mond samentrekt. In de verte heeft het zoetje wel iets weg van zo’n Dextro Energy tabletje, maar niet vervelend bedoeld.

Wijndummy drinkt blauwe wijn

Het is zeker geen Grand Cru, maar het hele idee van blauwe wijn naar binnen gieten is gewoon leuk. Het staat ook nog eens gezellig en extra feestelijk in je glas! Gïk is een gezellige wijn die al bij het zien van de fles een glimlach op je gezicht tovert. Je drinkt de wijn wanneer die goed koud is, heerlijk voor in het zonnetje in de tuin of op je balkon.

inschenken blauwe wijn gik

Wat maakt het blauw?
De blauwe kleur komt van het pigment van de vellen van rode druiven: anthocyaan. Daarnaast wordt er een organisch pigment, indigotine, toegevoegd.

Waarom blauw?
Ach ja, waarom ook niet? Doe eens gek, don’t give a damn en leef! Ik snap die boodschap van de makers wel 🙂

Welke druivenrassen?
Een beetje van alles wat. Het is een mengsel van rode en witte druivenrassen, maar dan wel van goede wijngaarden!

Wanneer drink je Gïk?
Ten eerste: wanneer jij daar zin in hebt, want met regels heeft Gïk niets te maken. Gezien de prijs, tien euro per fles, is het iets wat je misschien liever voor een leuk feestelijk momentje inschenkt. Wat dacht je van een “hoera-het-is-een-jongensbaby-feestje”? Of geef het eens cadeau. Een blauwe fles wijn is in ieder geval opmerkelijk en creatief te noemen. Misschien vind je het een beetje prijzig, maar een leuke ervaring is het wel, dus waarom dan ook niet zelf proberen? Als je durft……

Voor meer Wijndummy like je de Wijndummy Facebookpagina en volg je Wijndummy op Instagram. En heb je tips? Mail mij danWijndummy

Deel dit :