wijnfles terroir

Bla bla bla terroir bla bla bla… Waar hebben ze het toch over?

Het woord ‘terroir’ en de wijnwereld zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Of het nu is in een proefnotitie, op de achterkant van een fles of tijdens een bloemlezing van een enthousiasteling. Maar waar hebben ze het eigenlijk over?

Terroir

Als je het woord gebruikt voor alleen de grond van een wijngaard, dan schiet je tekort. De term, die meer dan eens ter discussie heeft gestaan, wordt gebuikt om de totale natuurlijke omgeving van een wijngaard aan te duiden.
Natuurlijk speelt de grond (kiezels, klei, kalk, graniet etc.) daarin een belangrijke rol. Het is dan ook niet verrassend dat het Latijnse woord voor grond, ‘terra’, verweven zit in de naam.

terroir 2

Maar ook het klimaat en de lokale topografie spelen een belangrijke rol. Ligt de wijngaard op een helling zodat er maximaal gebruik van zonlicht kan worden gemaakt? Is er water in de buurt zoals dat van een rivier, zee of meer? Water heeft namelijk een grote invloed op de groei van de druiven. En dan bedoel ik niet alleen het water in de grond. Zo zorgen grote wateroppervlaktes onder meer voor een minder groot verschil tussen koud en warm. Overdag brengt een briesje vanaf een meer of rivier bijvoorbeeld verkoeling. ’s Nachts blijft het water warm en werkt het als een soort van mini kacheltje. En een ander voordeel: de zon reflecteert in het water zodat de wijngaard daar nog lekker wat licht van mee kan pakken.

Uniek

Door al die dingen kan een wijngaard of een gebied een uniek terroir hebben. Een combinatie van al die verschillende factoren zorgen ervoor dat zo’n terroir nergens anders voorkomt. Daardoor onderscheidt de wijn zich ook.

champagne wijngaard terroir

Discussie

Maar zoals het bij veel dingen gaat, gaan er ook over terroir genoeg discussies heen en weer. De één vraagt zich af of het allemaal niet overtrokken is, terwijl een ander zich vastklampt aan de betekenis en het belang van het woord. Veel wijngaarden in Europa zijn geclassificeerd op basis van terroir en klimaat, terwijl sommige Nieuwe Wereldlanden (wijnlanden buiten Europa, want dat is de Oude Wereld) de term maar commercieel vinden.

terroir 1

Bourgogne terroir

Het terroir van Bourgogne in Frankrijk wordt vaak aangevoerd als het bewijs dat terroir heus wel bestaat en dat het wel degelijk zin heeft om het te benoemen. Wijnmakers hebben daar verschillende wijngaarden verspreid over het gebied die zij op precies dezelfde manier verbouwen en ook op dezelfde manier de wijn maken. Toch worden er aan het eind van de rit duidelijk verschillende wijnen gebotteld.

Hoe je het ook went of keert, ‘terroir’ zal echt niet verdwijnen en nog steeds een belangrijke rol spelen in de wijnwereld. Het heeft ook wel iets, zeker wanneer je zelf je eigen smaak verder ontwikkelt en de verschillen in wijnen, en terroir, probeert te ontdekken en gaat waarderen.

Voor meer Wijndummy like je de Wijndummy Facebookpaginavolg je Wijndummy op Instagram en ga naar het Wijndummy YouTube kanaal. Heb je tips? Mail naar info@wijndummy.nl!  

Wijndummy

Deel dit :