wijngaard

Biologische wijnen: het geitenwollensokken tijdperk voorbij

Was biologisch eerder nog een erg muffig geitenwollensokken-in-hennep-sandalen-idee, tegenwoordig praat je met trots over de fancy biospullen die je zojuist bij de markt met een ‘k’ of ‘q’ hebt gekocht. Bio is nu eenmaal hip en nog beter voor jou en het milieu ook. Niet zo gek dus dat ook steeds meer biologische wijnen hun weg vinden naar ons winkelmandje. Toch zijn mensen nog altijd huiverig voor de stempel ‘biologisch’ op een wijnfles, ‘want dan zal het wel van die zure meuk zijn.’ Nee, ook de tijd van de geitenwollensokken wijn ligt achter ons.

wijngaard

Biologisch versus biodynamisch

Bij biologische wijnbouw zijn chemische bestrijdingsmiddelen niet toegestaan en dan wordt er ook nog eens streng gekeken naar welk middel de wijnboer wel gebruikt. Wie zich er niet aan houdt raakt het certificaat biologisch kwijt. Biodynamische boeren gaan nog een stap verder en laten de hele wijnoogst afhangen van de stand van de maan en de planeten. Ik weet niet hoe het bij jullie zit, maar bij mij springt ineens Syb van De Kast door mijn hoofd met z’n nummer ‘Raak’, heel irritant. Bij jou nu ook? Graag gedaan hoor.

Importeren die hap

Nederland haalt een hoop biologische wijnen naar Nederland. Verschillende importeurs doen er alles aan om het één na het andere biologische hoogstandje te laten serveren in restaurants, (wijn)bars en te verkopen in de winkel. Eén van die importeurs is Janneke Rutten, oprichter van Intense Wines. Bij haar komt het alleen in het assortiment als de wijn gegarandeerd duurzaam, eerlijk en -bijna of helemaal- biologisch is. En met een licentie op zak van Max Havelaar Fair Trade weet jij dat je niet alleen eerlijke wijn krijgt, maar ook dat de wijnboer een eerlijk inkomen krijgt.

Intense wines

Hollands Franse glorie

Onlangs had ik het genoegen om op de Gastronomiebeurs in de Jaarbeurs een paar wijnen te proeven die Intense Wines naar ons land haalt. In het assortiment zit ook een stukje Hollandse glorie uit Frankrijk. De wijnen van Domaine de Marotte zijn -uiteraard- biologisch en komen van twee Nederlandse wijnboeren in Frankrijk. Al bijna dertig jaar produceert de familie Dijkman in de Provence een reeks topwijnen. Samen met Janneke van Intense Wines maken ze nu de ‘Sélection de Marotte’. ‘Proef de Provençaalse zon in je glas’, luidt het motto. Nou, dat klopt en nog onder de tien euro ook.

Domaine Marotte biologische wijnen

Sjiek de friemel

Ben je op zoek naar een mooie fles om cadeau te geven, met lekker wijn -klein detail- en Saint Tropezook nog eens duurzaam? Dan ga je voor wijnhuis Domaine Tropez: duurzame wijnen uit het über sjiek de friemel Saint Tropez. De wijnen zijn zo duurzaam mogelijk geproduceerd, maar mogen net het label ‘biologisch’ niet dragen omdat er toch wat bestrijdingsmiddelen worden gebruikt. En dat is niet omdat ze niet willen, maar omdat de oogst daar anders te vaak zou mislukken door de druivenziekte meeldauw. Wil je echt voor classy gaan, kies dan de White Tropez -in de witte fles uiteraard-. Deze zeer lichte roséwijn ziet er bijna zilverachtig uit en smaakt ook nog eens heeeeeeeeeel goed. Zeker geen standaard rosé en je proeft gewoon de kwaliteit. Je moet er wel even zo’n twee tientjes voor neerleggen, maar dan heb je ook wat. De rest van de lijn is overigens ook poepie sjiek en weer iets goedkoper.

Voor dummies

Van welke wijn je ook houdt, het blijft soms lastig om te bedenken welke wijn je mee naar huis neemt voor je dineetje, feestje, housewarming etc. Daar heeft Janneke -de duizendpoot- ook iets op bedacht. Zij snapt ook wel dat jij je als dummy in de wijnwinkel als een kip zonder kop voelt. Daarom ontwikkelde ze de site h-eerlijkewijn.nl waar je door simpelweg op de juiste vakjes te klikken ziet welke wijn wordt aangeraden.

website h-eerlijkewijn

Als klap op de vuurpijl staan er ook nog eens handige wijn spijs-tips bij. Intense Wines heeft geen winkel, maar verkoopt aan wijnhandels, horeca en winkels. Via de site kun je kijken waar er één bij jou in de buurt zit.

detail wijn

Voor meer Wijndummy like je de Wijndummy Facebookpagina en volg je Wijndummy op InstagramWijndummy

Deel dit :