bijbel

DE bijbel die iedereen in z’n keukenkastje moet hebben

Ik ben niet gelovig, maar sinds kort houd ik toch de bijbel in de buurt. De Wijn-Spijs Bijbel welteverstaan. Man, wat een handig boek. Het is precies zoals de titel al doet vermoeden: de heilige graal wat betreft de combinatie van wijn en eten.

bijbel liggend

De Bijbel van A tot Z

Niet alle passages zijn niet allemaal even wijndummy-proof. Soms wordt er misschien iets te veel uitgegaan van voorkennis, maar dat betekent niet dat je ook echt iets van wijn moet weten om het te kunnen gebruiken. En zo leer je er ook nog eens wat van. Naast een interessante uitleg over en hoe en wat van proeven, volgt er van A tot Z (Aardbei tot Zwaardvis) een lijst van soorten gerechten met daarbij één, of afhankelijk van het gerecht, een handvol wijnsuggesties. Omdat er wordt gestrooid met wijngebieden en appellations waarbij de kleur van de wijn voor een leek pas na het intikken in Google duidelijk wordt, hebben de makers de namen van de wijnen een kleurtje gegeven. Groen/geel voor wit, roze voor rosé en rood voor rood. Super handig dus.

gerechten bijbel

En vice versa

Wat helemaal handig is aan het boek, is dat je niet alleen kunt zoeken op basis van je eten, maar ook op basis van je wijn. Ook druivenrassen staan namelijk van A tot Z (Aglianico tot Zinfandel) in deze bijbel met daar dan weer allerlei bijpassende gerechten achter. Het fijne is dat er ook een uitleg over de smaak van de wijnen wordt gegeven, zodat je weet wat je in je glas kunt verwachten.

wijn bijbel

Wijnpro’s

De schrijfster is de Britse Victoria Moore, wijnschrijver, vinoloog en wijncorrespondent. Die weet dus heus wel hoe dat allemaal moet. Speciaal voor de Nederlandse editie schreef wijnpro Niek Beute een extra hoofdstuk over de wijnen van de Lage Landen. Want ja, ook in Nederland hebben we aardig wat leuke wijnen.

bijbel gerechten
En er staan nog leuke gerechten in ook!

Must buy

Een prachtig boek om jezelf cadeau te doen, om te vragen voor je verjaardag of om over een paar maanden in een jute zak te proppen of onder een boom te leggen. Het is, denk ik, een must voor iedereen die van wijn en eten houdt en van alles wil uit proberen. I love it in ieder geval! De prijs? € 34,99.

Voor meer Wijndummy like je de Wijndummy Facebookpagina, volg je Wijndummy op Instagram en ga naar het Wijndummy YouTube kanaal. Heb je tips? Mail naar info@wijndummy.nl!  

Wijndummy

Deel dit :