bbq wijn 6

BBQ tijd! Maar welke wijn schenken we?

De afgelopen week vlogen de briketten weer de winkel uit, want wat was het mooi weer. bbq wijn 4Ook bij ons ging de fik erin en kon na een paar uur de eerste broekknoop weer los. Ik eet toch altijd net weer even iets teveel, maar daarna is het uitbuiken met een glas wijn des te lekkerder. De komende tijd is het misschien minder bbq weer, maar met deze wijntips zit je voor de volgende sessie weer goed.

BBQ wijn

Omdat er zoveel verschillende smaken bij een barbecue komen kijken, denk bijvoorbeeld aan de sauzen en kruiden die gebruikt worden, is het belangrijk dat je een wijn kiest die overal wel bij past. Om tot wat gangbare barbecue wijnen te komen, dook ik de Gall&Gall in om even wat opties te testen.

Vlees of vis

Bij een barbecue middag of avond, past over het algemeen het beste een rode wijn of een goede rosé. Wit kan de smaken van het vlees en de kruiden niet altijd aan. Een ander verhaal is het wanneer je ook vis op de barbecue legt. Een combinatie van een chardonnay en viognier is dan een mooie uitkomst. Het is een ronde, volle wijn met veel smaak en net genoeg zuren. Wat rood betreft is een krachtige rode wijn vrijwel altijd goed. Denk aan een Shiraz, Malbec of een mooie Rhône blend van de druiven grenache, syrah en mourvèdre. Wil je iets fruitigers, dan kun je ook voor een licht gekoelde pinot noir gaan. Een pinot noir kan ook nog lekker zijn bij een mooi stuk zalm die net van de barbecue komt.

bbq wijn 5

BBQ wijn 1: allemansvriend

Terra Andina, Pinot Noir
€ 6,99

Typische pinot noir geur vol jong, rood fruit. Niet te strak, maar een beetje romig. Licht gekoeld drinken, dus wees niet bang om deze wijn in de koelkast te zetten en een uurtje voor de bbq eruit te halen. Wikkel er aluminiumfolie omheen als je hem buiten neerzet, dan blijft de wijn langer koel. Perfect bij vlees en door de lagere drinktemperatuur ook heerlijk voor een zomerse dag. Past goed bij verschillende soorten vlees en kruiden. Ook lekker bij zalm!

BBQ wijn 2: rosé all day

Domaine Lamourie Rosé
€ 8,99

Rosé is een perfecte bbq wijn. Het is fris, fruitig en gangbaar bij de vele verschillende smaken die bij een barbecue komen kijken. Naast dat deze een prachtige lichte kleur heeft (het oog wil ook wat), is de smaak ook nog eens erg lekker. Fruitig met een lichte tintel op de tong. Gemaakt van cabernet sauvignon met smaken van aardbei en framboos. Past zowel bij vlees als vis.

BBQ wijn 3: kruidige vlees buddy

Louis Bernard Côtes du Rhône-Villages
€ 8,99

Bij vlees hoort rode wijn is de zwart/witte opvatting, maar vaak wel waar. Nu is deze rode wijn misschien wat zwaar voor de zomerse barbecue, maar wel heel erg lekker bij al dat vlees. Zet de fles niet buiten, want dan wordt de wijn te warm. Ideale drinktemperatuur ligt rond de 18 graden en zeker niet hoger. De fruitige aroma’s in combinatie met een mooie dosis kruidigheid maken deze wijn bbq waardig. En is het echt te zwaar voor je, begin dan met een rosé en ga daarna over op deze rode Rhône wijn.

BBQ wijn 4: voor bij de vis (en worst en kipvleugel)

Arrogant Frog, Chardonnay / Viognier
€ 7,49

Een volle, fruitige wijn van de druiven chardonnay en viognier. Net genoeg zuren voor wat frisheid, maar verder rond genoeg om heel wat vlees aan te kunnen. Hier en daar kan de wijn er wat bitterder door worden, maar dat vind ik bij zo’n barbecue nooit zo erg. Maar goed, smaken verschillen. Zelf zal ik altijd liever gaan voor de eerste drie wijnen, maar voor de witte wijn liefhebbers is dit nog wel een goede keuze.

bbq wijn 2

Meer Wijndummy

Voor meer Wijndummy like je de Wijndummy Facebookpagina, volg je Wijndummy op InstagramTwitter en ga je naar het Wijndummy YouTube kanaal. Heb je tips? Mail naar info@wijndummy.nl!  Wijndummy

 

 

 

 

Deel dit :