asperges hoofdfoto

Ze zijn er weer, asperges. Maar welke wijn drinken we?

Het aspergeseizoen 2018 is donderdag 5 april feestelijk van start gegaan en de super gezonde groente is weer volop in de winkelschappen te vinden.

asperges 2
foto: Nederlands Asperge Centrum

De asperge driekleur

Er zijn drie soorten asperge: wit, groen en paars. Die laatste zie je niet overal, maar is wel erg lekker. De paarse kun je gewoon rauw eten, is wat zoeter en past perfect bij een frisse salade. Deze variant wordt alleen wel op kleine schaal geteeld en verkocht, dus misschien moet je even goed zoeken.
asperges 1
foto: Nederlands asperge centrum

Verschillen

Witte asperges groeien in de grond en moeten voor het eten eerst geschild worden. Paarse en groene asperges groeien boven de grond en hoeven niet geschild te worden. Wat ze wel allemaal gemeen hebben, is dat ze boordevol vitaminen zitten en ook nog eens laag in calorieën zijn. Een echte win-win-groente.

Wijn

Maar dan het hele doel achter dit artikel. Welke wijn schenk je naast je asperges? Nou, dat is in ieder geval wit.
Groene asperges gaan hand in hand met grassige wijnen. Ga voor een Chileense sauvignon blanc, een grüner veltliner uit Oostenrijk of bijvoorbeeld een verdicchio uit Italië. Deze wijnen gaan over het algemeen ook wel op voor de salade met paarse asperges.
Witte asperges zijn wat zachter qua smaak en verdienen daarom ook andere wijn combinaties. Pinot blanc is altijd een goed idee. In Duitsland noemen ze die druif weissburgunder. Een riesling van onze oosterburen wil ook nog wel vaak een mooie match opleveren.
asperges 3
foto: Nederlands Asperge Centrum

In de keuken

Je kunt natuurlijk veel meer met asperges dan het gebruikelijke recept met ham. Het Nederlands Asperge Centrum heeft daarom een aantal heerlijke recepten op een rijtje gezet. Die vind je hier.

Meer Wijndummy

Voor meer Wijndummy like je de Wijndummy Facebookpagina, volg je Wijndummy op Instagram en ga naar het Wijndummy YouTube kanaal. En nu ook Twitter!!!!!!! Heb je tips? Mail naar info@wijndummy.nl!  Wijndummy

 

Deel dit :