wijn sulfiet rosé pasen

Aftellen tot de zomer: Provence Rosé All Day!

Het voelt alsof de zomervakantie nog mijlenver weg is, eigenlijk is dat ook zo, maar toch zijn we al voorzichtig aan het bedenken waar we naartoe zouden willen. Er zijn allerlei exotische en/of verre bestemmingen te bedenken, maar die liggen deze zomer even niet binnen handbereik. De reden? Nou…. Een huwelijksaanzoek! YESSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSS

Dus nu is het even sparen voor de big day. Sparen moet zeker, want we zitten nu eerst middenin de verbouwing van de badkamer. Ook heel fijn. Nou ja…. over een paar weken is het vast fijn.

Zon, wijn en genieten

De keuze voor de vakantie moet wat ons betreft dan ook voldoen aan de sleutelwoorden zonnig, dichtbij, mooi, budget en wijn. De combinatie van deze woorden denken wij te hebben gevonden in de Franse wijnregio Provence! Tent in de auto proppen en gaan.

Je zit maximaal twee dagen in de auto en met een overnachting rond Beaune (Bourgogne), heb je de volgende dag nog maar een relatief klein stukje te gaan. Mind you, we gaan met de Twingo, dus heel hard zullen we op de meeste stukken niet rijden.

Bourgogne 3

Wijn en lavendel

De Provence is natuurlijk beroemd om twee dingen: wijn en lavendel. Nu moet ik zeggen dat ik die allebei best kan waarderen, dus ik kijk er al naar uit. Wie denkt dat er alleen Provence rosé wordt gemaakt heeft het mis. Vooral aan de kust worden ook witte wijnen geproduceerd, maar je kunt er ook rode wijnen vinden. To be fair, de rosé productie maakt wel zo’n tachtig procent van het totaal uit.

Herkomstbenamingen Provence

De Provence kent verschillende appellations, oftewel beschermde herkomstbenamingen, voor rosé wijnen. Regionale appellations zijn: Côtes de Provence, Coteaux d’Aix-en-Provence en Coteaux Varois. Deze regionale herkomstbenamingen zijn verantwoordelijk voor zo’n negentig procent van de rosé productie in de Provence. Lokale, dus kleinere en kwalitatief vaak betere/duurdere, appellations zijn Les Baux-de-Provence, Palette, Bellet, Cassis, Bandol en Coteaux de Pierrevert.

inschenken rosé

 

De Provence rosé druiven

Er zijn vier klassieke druivenrassen die in voor Provence rosé gebruikt worden om rosé te maken: Grenache, Cinsault, Mourvèdre en Tibouren. Van deze druivenrassen staat Grenache het meest aangeplant. Syrah en Cabernet Sauvignon worden vaak gebruikt als zogenoemde cépage complémentaires om blends eventueel aan te vullen voor extra aroma’s of voor een betere balans.

Hoe wordt rosé gemaakt?

De beste rosé wijnen worden volgens velen op de saignée methode gemaakt. Het sap wordt dan na een korte inweking met de schillen tijdens de fermentatie afgetapt, ook wel ‘bloeden’ genoemd, oftewel saignée in het Frans. Het sap gist daarna verder zonder de schillen en de pitjes. De regels kunnen verschillen per gebied. Zo moeten wijnen uit de algemene Provence appellation voor minimaal twintig procent uit saignée rosé bestaan, Avec rose glasmaar is dat voor Coteaux d’Aix-en-Provence en Les Beaux-de-Provence dertig tot wel vijftig procent.

Er zijn verschillende manieren om rosé te maken. Het is alleen in de EU -met uitzondering van de Champagneregio- verboden om rode en witte wijn met elkaar te mengen. Het mengen van witte en blauwe druivenrassen mag daarentegen wel in Europa en wordt in sommige landen ook wel toegepast.

Daarnaast is er de korte inweking waarbij de druiven voor de persing inweken en na één of twee dagen geperst worden. Het resultaat is een roze gekleurd sap dat vervolgens op de manier van witte wijn wordt gevinifieerd. Een andere manier om licht gekleurd sap te krijgen, is de directe persing. Na de oogst worden de druiven direct geperst waardoor er een lichte kleur aan het sap wordt gegeven door de schillen.

De kleur van de wijn wordt dus onttrokken uit de schillen van de (blauwe) druivenrassen die worden gebruikt. Hoe korter het sap met de schillen in contact staat, des te lichter de kleur. De kleur heeft dus niets te maken met de zoetheid van een rosé.

Tips gezocht!

We hebben nog niets vastgelegd, dus tips voor onze trip naar de Provence zijn welkom. Stuur even een mailtje of een berichtje via Instagram of Facebook.

Overigens een kleine kanttekening bij die prachtige kop boven deze tekst. Het is niet alleen #roseallday in de zomer of wanneer de eerste warme zonnestralen schijnen. Rosé kan altijd, ook in de winter! Wist je bijvoorbeeld dat voor veel wijn en spijs combinaties rosé het goede antwoord is? Dus zet bij je volgende tapas avond een fles rosé op tafel!

Meer Wijndummy

Voor meer Wijndummy like je de Wijndummy Facebookpagina, volg je Wijndummy op Instagram en ga naar het Wijndummy YouTube kanaal. Heb je tips? Mail naar info@wijndummy.nl!  Wijndummy

Deel dit :