Adopteer eens een wijnstok, of tien

Onlangs kwam ik erachter dat ik op een half uurtje fietsen van een echte wijngaard woon. Dolenthousiast met deze ontdekking maakte ik een afspraak met pachter, en wijngek, Alfred Visser om een bezoek te brengen aan zijn trots: Wijngaard Zonnestraal.

Het leuke aan de wijngaard is dat je, ook als wijndummy, mee kunt doen aan het wijnstokken leaseprogramma: je adopteert een tiental wijnstokken voor één, twee of drie jaar. De prijs begint pas op 229 euro, maar dan mag je jezelf wel wijngaardenier noemen, kun je je eigen wijnstokken verzorgen, krijgen de wijnstokken jouw naam en ontvang je elk jaar tien flessen wijn van het nieuwe oogstjaar. En even fijn om te weten voor mensen met een overvolle agenda: je mag helpen in de wijngaard, maar niets hoeft. Alfred duikt graag voor je tussen de wijnstokken zodat aan het eind van het jaar niemand ziet dat jij je stokken hebt verwaarloosd.

Alfred Visser

Alfred komt oorspronkelijk uit Hilversum, maar is pas een paar jaar terug nadat hij bijna veertig jaar in Canada heeft gewoond. Hij was altijd al wel bezig met wijn, maar zat dan vooral aan de andere kant van het glas om het zo maar te zeggen. Zijn idee om zelf een wijngaard in Nederland te beginnen ontsprong tijdens een vlucht waarbij hij Nederlandse wijnen proefde in het vliegtuig. Zijn gedachte: dat kan ik ook, al dan niet beter. Zo gezegd zo gedaan en in 2014 plantte hij de eerste driehonderd wijnstokken in de oude moestuin van Landgoed Zonnestraal in Hilversum. Inmiddels telt de wijngaard zo’n drieduizend wijnstokken van verschillende druivensoorten. De hoofdmoot bestaat uit de Duitse druif Bacchus, een naam die ontleend is aan de gelijknamige Romeinse God. En als die naam goed is voor de god van de roes en dronkenschap is die ook prima voor een druif.

De Bacchus die Alfred Visser verbouwt levert een frisse droge witte wijn op die wel wat weg heeft van een Riesling. Nu zijn de stokken van Wijngaard Zonnestraal pas over drie jaar zo ver dat er een volledige oogst uit gehaald kan worden. Tot die tijd haalt Alfred diezelfde druif en wijn uit een wijngaard in Duitsland met dezelfde soort grond zodat de smaak niet veel zal verschillen van de Hilversumse Bacchus.

Maar er is meer te doen op de wijngaard dan alleen maar het knuffelen van je wijnstokken. Bacchus ZonnestraalAlfred organiseert ook proeverijen, diners en gezellige barbecues. Over twee jaar wil hij zelfs Wijngaard Zonnestraal openstellen als trouwlocatie.
Om het enthousiasme van Alfred kun je moeilijk heen en zijn passie voor wijn is aanstekelijk. Ik heb natuurlijk direct een fles Zonnestraalwijn gekocht en ik moet zeggen dat deze wijn ook echt heerlijk is. Rest mij alleen de vraag of ik ook klaar ben voor het wijnstokken-pleegmoederschap.

Op de hoogte blijven van nieuwe blogs? Like de Wijndummy Facebookpagina!

Proost

Deel dit :