cabernet sauvignon margaux

30 Augustus = International Cabernet Day

Na een laaaaaaaaaaaaaaaaaaaange afwezigheid eindelijk weer wat woorden op “papier”. Zelfs op Instagram was Wijndummy een stuk minder aanwezig. Mijn enige (slechte) excuus: druk, druk, druk. Waarmee? Werk, bruiloft, schrijven van andere teksten. Maar goed, we zijn er weer en vieren gelijk een feestje!

#CabernetDay

Ja, want 30 augustus is het International Cabernet Day[[insert geluid studio klapvee en confettikanon]] De meeste mensen vieren dit heugelijke feestje op 30 augustus, maar er zijn ook feestvierders die het de donderdag voor Labor Day (USA) vieren. Die moeten het feestje nog even uitstellen tot 2 september. Of gewoon beide dagen meepakken. Dat kan natuurlijk ook. Wanneer iemand het heeft over ‘cabernet’ wordt daar over het algemeen de druif cabernet sauvignon mee bedoeld, maar cabernet franc bestaat natuurlijk ook. De speciaal in het leven geroepen hastag #CabernetDay, is toch echt voor cabernet sauvignon.

#CabernetDay

Bourg Bordeaux Cabernet Sauvignon

Wereldreiziger

Dit ongekend populaire druivenras komt op veel plekken in de wereld voor en zeker niet op geringe schaal. De belangrijkste landen waar de geliefde ‘Cab Sauv’ groeit zijn Frankrijk, Chili, De Verenigde Staten, Australië, Italië, Zuid-Afrika en Argentinië. De meest herkenbare fruitaroma’s zijn zwarte bessen (cassis), bramen en zwarte kersen. Maar na vinificatie en rijping komen daar ook vaak ander eigenschappen om de hoek kijken, zoals drop, ceder, vanille, zwarte peper en een gezellig viooltje.

Oude en Nieuwe Wereld

Hoe cabernet sauvignon precies smaakt in het glas, is niet zo zwart-wit. Het ligt er maar net aan waar de druif groeit en wat de wijnmaker doet in de wijngaard en kelder. Over het algemeen kun je zeggen dat het een krachtige wijn is met veel donker fruit. In de Nieuwe Wereld (wijnlanden buiten Europa) zijn cabernet wijnen vaak wat meer op het fruit gemaakt, wat soepeler en soms met een mespuntje vanille. De tannines die de wijn wat stroef kunnen maken, zijn in de Nieuwe Wereld vaak wat ronder en voor veel wijndrinkers dus wat aangenamer.

In de Oude Wereld (Europa) komen wijnen van 100% cabernet sauvignon iets minder vaak voor dan in de Nieuwe Wereld. Neem de wereldberoemde wijnregio Bordeaux. Cabernet sauvignon is daar samen met merlot het belangrijkste druivenras. Wijn uit Bordeaux en allemaal van de Linkeroever, is vaak een blend van verschillende druivenrassen. Merlot verzacht de wat meer krachtige cabernet sauvignon, die een stevige tanninestructuur met zich meebrengt.Bourg Bordeaux Cabernet Sauvignon

Zonaanbidder

Cabernet sauvignon houdt van warmte, wie niet? Deze druif doet het dan ook enorm goed in Middellandse zeegebieden. Je verwacht het misschien niet, maar dan moet je ook denken aan landen als Israël en Libanon! Wereldberoemd is Château Musar in de Libanese Bekavallei. Onder een tientje zal je deze wijnen niet vinden. Voor een fles rode Château Musar zit je toch al snel richting de €40,-. Maar dat is helemaal niets vergeleken met de Screaming Eagle cabernet sauvignon uit Napa Valley (USA). Met minder dan €3.000,- (!!!!!!!!!!!) kom je er niet. Een snelle Vivino check leert dat de gemiddelde online prijs op €4.560,- ligt. Katsjing!

Meer Wijndummy

Voor meer Wijndummy like je de Wijndummy Facebookpagina en volg je Wijndummy op Instagram. Heb je tips? Mail naar info@wijndummy.nl!  Wijndummy

Deel dit :